Ve spolupráci s Prahou 7 jsme pomohli seniorům

Radnice Prahy 7 nás před časem oslovila kvůli tomu, že někteří místní senioři nemají dostatek financí na každodenní placení obědů. Obvykle se jedná o seniory, kteří žijí sami bez partnera, nemohou se spolehnout na pomoc rodiny, zdravotní stav jim již neumožňuje přivydělávat si nebo se potýkají s dluhy či dokonce exekucemi. Tito občané se po uhrazení nákladů na bydlení a ostatních poplatků často ocitají na hranici životního minima.

 

S dobrovolníky jsme proto obešli restaurace na Sedmičce a ptali jsme se, jestli by pro ně neměly přebytečné porce. Zjistili jsme, že určitá část resturací přebytky má, ale většina zařízení vaří přímo na objednávku. Ty z resturací, které přebytky mají, přesto kvůli přísným hygienickým předpisům nakonec zbylé jídlo darovat nemohou.

Potěšující zprávou ovšem je, že se dvě restaurace, jmenovitě Lokál nad Stromovkou a Peperoncino, rozhodly pro seniory vařit jídlo zdarma navíc. Zatím první desítka občanů z Prahy 7 jednou týdně dostává plnohodnotná obědová menu. Chtěli bychom tímto poděkovat dobrovolníkům, kteří nám pomáhali situaci zmapovat, a doufáme, že do budoucna nalezneme cestu, jak využít i jídlo, které jinak končívá v koši.

Další články

Podzim je za rohem, a s ním přichází i sezóna dýní! Tyto oranžové krásky nejsou jen dekorací na Halloween, ale
Nedávno jsme přinesli data získaná z měření potravinového odpadu ve 4 školních jídelnách v Praze, které jsou zřizované a vaří
Náš projekt Prague Food Waste odhalil, že ve čtyřech pražských školních jídelnách, fungujících jako příspěvková organizace, končí až 31 %
Přejít nahoru