Projekty

Zachraň jídlo spatřilo světlo světa v roce 2013, kdy jsme uspořádali náš první happening.
Od té doby se nám podařilo skrz naše projekty, osvětové kampaně a výzkumy realizovat několik významných systémových změn. A těšíme se na další výzvy.

Naše přelomové projekty v záchraně jídla

Naše projekty

  • Roky

  • Štítky

Září proti plýtvání je naše podzimní výzva, která má za cíl díky jednoduchým radám a tipům snížit zbytečné plýtvání jídlem (a tedy i penězi) v domácnostech. Díky této výzvě se nám podařilo nadchnout pro věc více než 2 000 nových záchranářů. Výzva je navázána na Mezinárodní den proti plýtvání jídlem, vyhlášený OSN na 29. září a rádi do ní zveme komerční partnery.
Řekli jsme lidem o křivém ovoci a zelenině, které zůstávají u farmářů kvůli tomu, že nejsou dost hezké. Tenkrát nám zástupci obchodních řetězců tvrdili, že zákazníci nejsou připraveni kupovat takto nestandardně vypadající plodiny. Ve výzvě Jsem připraven křivou zeleninu a ovoce podpořilo více než 10 000 lidí a nedlouho potom se začala objevovat v obchodech.
Fotíte si svoje jídlo před tím, než se do něho pustíte? A co kdybyste si vyfotili vyjedený talíř? V soutěži Vyliž to! můžete za takovou fotku navíc vyhrát i luxusní večeři se členy Zachraň jídlo a s hvězdami Instagramu Nicole a Lucií Ehrenbergerovou (A Cup of Style), Anie Songe a Kate Rezkovou.
Prostřednictvím našich komunikačních kanálů přinášíme inspirativní články, rozhovory a novinky o plýtvání jídlem a spřízněných tématech. Na sociálních sítích, webu i v newsletterech tak rozšiřujeme povědomí o tomto problému.
Paběrkování je jedním ze způsobů, jak snížit množství vyhozeného jídla. Pod tímto slovem se skrývá dříve běžná, ale dnes už téměř zapomenutá tradice. Jde o sbírání plodin, které by zůstaly po sklizni na poli či v sadu.
Až 8,8 milionů tun jídla v EU se ročně vyhodí kvůli datům na obalech potravin. Jedním z důvodů je, že lidé nechápou rozdíl mezi pojmy "spotřebujte do" a "minimální trvanlivost". Zbytečně tak vyhazují nejen jídlo, ale i peníze. A jak jsi na tom ty? Dokážeš správně rozlišit informace na etiketách?
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom se denně v jídelnách vyhodí desetitisíce nevydaných obědů. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř.
V Česku proběhl WastedHack — první creathon proti plýtvání potravinami a my jsme byli u toho. Zapojilo se do něj 11 týmů s jediným cílem – vytvořit to nejlepší video informující o plýtvání jídlem v domácnostech. Zúčastnili se ho tvůrci různého věku, zkušeností i z rozdílných mediálních oblastí. Vítězem se stal tým Zaraguza. Proč plýtvání řešit?

Uspořádáme záchranářský workshop
u vás ve firmě

Připravíme workshop na míru. Společný seminář či teambuilding pro firmu, neziskovku, sociální podnik nebo jen skupinu nadšených zaměstnanců s vámi vyladíme tak, abyste si z něj odnesli přesně to, co potřebujete. Přidejte se ke stovkám zaměstnanců, kteří ví, jak šetřit jídlem.

Partneři

Finanční partneři

Mediální partneři

Přejít nahoru