Projekty
Zachraň jídlo spatřilo světlo světa v roce 2013, kdy jsme uspořádali náš první happening.
Od té doby se nám podařilo skrz naše projekty, osvětové kampaně a výzkumy realizovat několik významných systémových změn. A těšíme se na další výzvy.
Naše přelomové projekty v záchraně jídla
Naše projekty
- Happening, Kampaň
- 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020
Paběrkování je jedním ze způsobů, jak snížit množství vyhozeného jídla. Pod tímto slovem se skrývá dříve běžná, ale dnes už téměř zapomenutá tradice. Jde o sbírání plodin, které by zůstaly po sklizni na poli či v sadu.
- Happening
- 2013
Naší první viditelnou a úspěšnou akcí byla “Hostina pro tisíc”, happening uspořádaný 10. září 2013. Jednalo se o společný oběd pod širým nebem přímo na Václavském náměstí uvařený z více než 450 kg surovin, které by jinak přišly vniveč, a to kvůli estetickým nárokům nebo blížícímu se doporučenému datu spotřeby.
- Happening
- 2014
Happening Tisíc kilo se uskutečnil 18. října 2014 na piazettě Národního divadla. Kladl si za cíl upozornit na plýtvání v oblasti zemědělství a na možnost darovat zemědělské přebytky Potravinové bance.
- Happening
- 2015
V roce 2015 jsme předposlední adventní neděli rozdávali vyřazené vánočky, které neodpovídalyí estetickým standardům. Buď málo vykynuly, byly špatně spletené, při pečení praskly nebo byly trochu zakroucené.
- Happening
- 2015
Zahnutá mrkev, malý brambor, žlutý květák. V naší "Křivé polévce" jste je nemohli rozeznat od jejich perfektně rovných, velikých a barevně vyhovujících příbuzných. V sobotu 5. září 2015 jsme vařili ze zeleniny, která je pro obchody málo lákavá a na stůl k lidem by se nikdy nedostala. Zaorala by se do pole nebo by skončila jako krmivo pro zvířata či na kompostu.
- Happening
- 2017
V zemích Evropské unie se každý rok vyprodukuje 88 milionů tun potravinového odpadu v hodnotě asi 143 miliard eur. Nejvíce k tomu přispívají domácnosti, které jsou zodpovědné za 47 milionů tun potravinového odpadu - jedná se o nezužitkovné jídlo i odpad například ve formě slupek. To je v přepočtu asi 173 kilogramů na osobu.
- Happening
- 2018
Ještě teď se nám sbíhají sliny při vzpomínce na tři skvělé saláty ze zachráněného ovoce a zeleniny, který vykouzlil kuchař Michal Hromas v rámci akce Disco salát 5. září 2018. Hudba, jídlo, chlebové pivo a parádní atmosféra.
- Happening, Kampaň
- 2019
Až 8,8 milionů tun jídla v EU se ročně vyhodí kvůli datům na obalech potravin. Jedním z důvodů je, že lidé nechápou rozdíl mezi pojmy "spotřebujte do" a "minimální trvanlivost". Zbytečně tak vyhazují nejen jídlo, ale i peníze. A jak jsi na tom ty? Dokážeš správně rozlišit informace na etiketách?
- Happening
- 2021
Ve čtvrtek 2. září 2021 jsme v Praze převezli 162 porcí zbylých obědů z jídelen k lidem v nouzi. Byl to velký milník v naší snaze zjednodušit darování nevydaných jídel potřebným.
- Happening, Vzdělávání
- 2021, 2022, 2023
Nyní již putovní interaktivní výstava Zachraň jídlo, která vznikla ve spolupráci s týmem Atria na Praze 3, kurátorem Fuczikem a umělci Vendulou Chalánkovou a Viliamem Slaminkou. Cílená byla převážně na mladší žáky. Dozvědět se na ní mohli, jak k nám jídlo cestuje nebo kolik vody je potřeba na jeho výrobu.
- Happening, Produkt
- 2019
Na podzim 2019 jsme v Pražském kreativním centru rozdávali 300 porcí žemlovky zdarma. Upekli jsme ji s Fresh&Tasty ze zachráněných surovin. Společně s happeningem jsme oslavili křest naší nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, uspořádali jsme promítání s diskuzí, workshopy výroby sušenek a výstavu o plýtvání jídlem.
Uspořádáme záchranářský workshop
u vás ve firmě
Připravíme workshop na míru. Společný seminář či teambuilding pro firmu, neziskovku, sociální podnik nebo jen skupinu nadšených zaměstnanců s vámi vyladíme tak, abyste si z něj odnesli přesně to, co potřebujete. Přidejte se ke stovkám zaměstnanců, kteří ví, jak šetřit jídlem.