„Dobrý den, chcete si zkusit malý test? Dáme vám něco ochutnat„, tak obvykle začínala konverzace s lidmi v pražských ulicích. Málokdo byl proti, přestože v horkém počasí by každý asi raději testoval nanuky a zmrzlinu.
Pod poklopem jsme měli sušenky a čokoládu. Polovina z kousků byla před datem minimální trvanlivosti a druhá půlka po datu. Poté, co jsme odvážlivcům prozradili naši tajemnou hádanku, jaký je mezi téměř identickými kousky rozdíl, jsme se ještě chvíli bavili o jídle.
Asi dvě třetiny z oslovených vědělo, co znamenají pojmy „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“. To je lepší výsledek, než jaký vyšel z výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění na reprezentativním vzroku. Podle něj více než polovina Čechů chápe pojem „minimální trvanlivost do“ stejně jako termín „spotřebujte do” a zřejmě kvůli tomu zbytečně vyhazují jídlo.
Jaký je mezi pojmy rozdíl? Stáhněte si leták
Přestože se produkty po prošlé době minimální trvanlivosti mohou prodávat, z obchodů se obvykle vyřazují. Část z nich putuje do potravinových bank, odkud jsme potraviny pro náš happening získali. Ale když není v chuti téměř žádný rozdíl – není to škoda? Co myslíte?
Happening se uskutečnil za podpory Městské části Praha 1.