10 tun ovoce a zeleniny se letos dostalo k potřebným díky paběrkování

To je výsledek 11 výjezdů první paběrkovací sezony sester Kateřiny a Kláry a jejich skupiny DobroPolníků. Stejně jako v předchozích 5 letech, kdy jsme paběrkování vedli my, obdržely úrodu potravinové banky.

Letos jsme po pěti úspěšných sezonách předali organizaci paběrkování v okolí Prahy dvěma koordinátorkám, které zareagovaly na naší výzvu. Sestry Kateřina a Klára Peřinovy s námi při předchozích výjezdech nasbíraly zkušenosti a na jaře se s elánem chopily celé koordinace paběrkování. Společně se svou skupinou DobroPolníků jezdily na pole bez nároku na honorář – se záchranou zeleniny jsme jim do začátku pomohli jen drobným finančním příspěvkem na palivo.

Často se jedná o ovoce a zeleninu v perfektní kvalitě.

“Přijde nám nesmyslné, aby tato úroda přišla vniveč. Tím, že ji posbíráme a darujeme potravinovým bankám, pomáháme lidem v nouzi. A dalším aspektem této činnosti je, že na vypěstování dané plodiny se spotřebuje spousta zdrojů (např. voda). Tím, že úrodu sklidíme, se nevydaly zbytečně,” říká o své motivaci Katka. Díky pomoci padesáti dobrovolníků letos pomohla nasbírat 10 tun kořenové zeleniny, zelí, brambor, cibule, ale i dýní nebo hrušek.

Spolu s letošními výjezdy se od začátku projektu v roce 2015 podařilo nasbírat úctyhodných 63,5 tun jídla. Klára vyzývá všechny, kdo by se příští rok chtěli do sběru zapojit, aby se přihlásili k odběru e-mailového zpravodaje a aby se přidali k facebookové skupině. Na paběrkovací výjezdy se obvykle začíná jezdit na přelomu dubna a května.

První paběrkování v České republice jsme v Zachraň jídlo zorganizovali už v roce 2015. Touto aktivitou se inspirovaly i další skupiny dobrovolníků, například Paběrkování po Brněnsku, Paběrkování po Budějovicku nebo Paběrkování po Litoměřicku. Typický výjezd na pole vypadá tak, že koordinátor domluví se zemědělcem možnost sběru, poptá dobrovolníky a zorganizuje výjezd, kam přijede i zástupce potravinové banky s dodávkou. Ten si pak odveze nasbírané plodiny ve svých přepravkách. Pokud vás to zaujalo, pročtěte si manuál, jak začít paběrkovat, a podívejte se, jak paběrkování probíhá.

Další články

Podzim je za rohem, a s ním přichází i sezóna dýní! Tyto oranžové krásky nejsou jen dekorací na Halloween, ale
Nedávno jsme přinesli data získaná z měření potravinového odpadu ve 4 školních jídelnách v Praze, které jsou zřizované a vaří
Náš projekt Prague Food Waste odhalil, že ve čtyřech pražských školních jídelnách, fungujících jako příspěvková organizace, končí až 31 %
Přejít nahoru