Naučte se neplýtvat s našimi záchranářskými recepty

Občas nám zbydou brambory od oběda či těstoviny, na stole přezrává banán a ve skříni se kupí tvrdnoucí chleba. Co s tím? Řešením není jídlo vyhodit, ale zpracovat ho do jiného a vynikajícího pokrmu.

BM4A0838

Abychom věděli, jak na to, připravili jsme pro vás další záchranářské recepty, tentokrát s renomovanými odborníky. Budeme je od příštího týdne postupně zveřejňovat v sekci Recepty.

Do přípravy nových receptů se s námi pustil nizozemský kuchař žijící v Praze Richard Jacobsen a redaktorka časopisu La Cucina Italiana Zuzana Štěpničková.

Oba nás oslovili, protože chtějí pomoci snížit množství potravinového odpadu. Zuzku jsme poprvé potkali během potravinové sbírky Daruj jídlo, kde si s námi začala nadšeně povídat a rozhodla se podpořit Zachraň jídlo svými zkušenostmi z gastronomie. Zhruba ve stejné době se nám ozval i Richard, který se snižováním odpadu v resturacích dokonce živí. Slovo dalo slovo, domluvili jsme spolupráci se školou vaření Chefparade, která nám poskytla prostory pro vaření zdarma, a nafotili jsme první sadu inspirativních receptů.

Musíme snížit množství vyhazovaného jídla, říká Richard

Richard

Dvacet let pracuju v gastronomii, vařil jsem v Nizozemsku i ve Švýcarsku, navštívil jsem mnoho kurzů po celém světě od Tanzánie a Etiopie po Island. Co mě ale šokovalo a naštvalo, je, jaké obrovské množství jídla se na celém světě vyhazuje. Proto jsem se rozhodl s tím začít něco dělat a nyní pracuju jako odborník pro snižování potravinového odpadu ve velké cateringové společnosti,“ říká Richard, který se před nedávnem usadil v Praze a chce tu žít.

Jako životní optimista věří, že jsme schopni se naučit s jídlem efektivněji nakládat. Stačí jen obnovit naše znalosti a začít používat zdravý rozum. Jak tvrdí, nic jiného nám do budoucna ani nezbyde: „Máme jen jednu planetu. Žádná planeta Země B prostě neexistuje.“

To, co jíme, nás ovlivňuje, myslí si Zuzka

Zuzka 2

Zuzka miluje dobré jídlo. Spolu s pronikáním do hlubin orientální moudrosti se dostala k vaření, k rozličným kuchyním, ingrediencím, ale hlavně k přemýšlení nad tím, jakým způsobem jídlo ovlivňuje zdraví, tedy tělesnou i psychickou kondici. Na vlastní kůži si vyzkoušela, že tím, co a jak denně přijmeme ve stravě, lze úspěšně uzdravovat. Po VŠE a pár měsících v mediální agentuře vycestovala do Ameriky a učila se základům zdravého vaření. Dva roky žila střídavě v Kalifornii. V Čechách si v mezidobí našla magazín La Cucina Italiana, kde mohla uplatnit další svou potřebu, a to psaní.

Zachraň jídlo jsem objevila dva dny před jejich lednovým happeningem Daruj jídlo a vydala se je osobně poznat do Café Neustadt, které se stalo pro ten den jedním ze sběrných míst, kam lidé mohli přinést své přebytky. Následoval článek, ale pozitivní energie lidí a celý smysl snažení, se kterým se tolik ztotožňuju, mě baví natolik, že spolupráce pokračuje a bude nás doufám oboustranně obohacovat.“

Spolupráce nás těší a věříme, že přinese spoustu inspirace do českých domácností. Doufáme, že vám výsledek bude chutnat!

Další články

Podzim je za rohem, a s ním přichází i sezóna dýní! Tyto oranžové krásky nejsou jen dekorací na Halloween, ale
Nedávno jsme přinesli data získaná z měření potravinového odpadu ve 4 školních jídelnách v Praze, které jsou zřizované a vaří
Náš projekt Prague Food Waste odhalil, že ve čtyřech pražských školních jídelnách, fungujících jako příspěvková organizace, končí až 31 %
Přejít nahoru