Na zdi pod Letnou narazíte na něco zvláštního…

Jde o výstavu Vynikající německého umělce Uliho Westphala, který do Prahy přivezl své fotografie "křivé" zeleniny a ovoce.

Lilek s nožičkou, srostlá švestka, zakroucená okurka – celkem sedm panelů bude na venkovní galerii Artwall viset až do 2. prosince. Výstava vznikla ve spolupráci s námi v rámci kampaně Jsem připraven a v den otevření jsme uspořádali happening. Rozdávali jsme mrkve a cibule, které nebyly pro prodej „dostatečně hezké“.

Uli se tématem “křivé” zeleniny a ovoce zabývá už od roku 2006, odkdy fotí zvláštní kousky ve svém ateliéru. Svůj projekt nazývá Mutatoes

Začal jsem s tím v době, kdy jsem se přistěhoval do Berlína a navštěvoval místní trhy. Zaujala mě různorodost tvarů a barev některých kousků zeleniny a ovoce, které tu prodávali: zakroucené okurky, lilky s pěti nožičkami, siamská rajčata. Líbily se mi vzhledově a zároveň mě přiměly k myšlence – jak je možné, že tyhle plody nikdy nevidíme v supermarketech? Jaké mechanismy zabraňují tomu, aby se tam takové jídlo dostalo?” 

říká Uli o začátku projektu.

d8u_6975_adjusted

Proto se tématem začal zabývat víc do hloubky a zkoumal celý proces pěstování a výroby našeho jídla. Spolu s námi nyní vytvořil leták k výstavě, který popisuje odvrácené stránky produkce potravin. Text se zabývá proměnou zemědělství a tím, že plodiny vypěstované na poli začaly být vnímané jako produkt vyrobený v továrně.

“Zapomněli jsme, nebo jsme mnohdy ani nezažili, jak může zelenina a ovoce ve své přirozené podobě vypadat a chutnat. Prostřednictvím fotografií zaznamenávám zbytky diverzity v zemědělství a zprostředkovávám je veřejnosti.”

d8u_6921_adjusted

Další články

Podzim je za rohem, a s ním přichází i sezóna dýní! Tyto oranžové krásky nejsou jen dekorací na Halloween, ale
Nedávno jsme přinesli data získaná z měření potravinového odpadu ve 4 školních jídelnách v Praze, které jsou zřizované a vaří
Náš projekt Prague Food Waste odhalil, že ve čtyřech pražských školních jídelnách, fungujících jako příspěvková organizace, končí až 31 %
Přejít nahoru