Studie Celosvětový úbytek potravin a plýtvání potravinami od Organizace pro zemědělství a výživu (FAO) uvádí, že každoročně přijde vniveč až jedna třetina vyprodukovaných potravin. Kromě ekonomického rozměru s sebou plýtvání jídlem přináší také negativní dopady v oblasti životního prostředí.
Podle FAO téměř 8 % uhlíkových emisí vypouštěných do atmosféry pochází z vyhozených potravin.
Plýtvání jídlem se řeší i v souvislosti se suchy, Evropská agentura pro životní prostředí uvádí, že téměř 40 % celkového objemu vody spotřebované v Evropě za rok se využívá v zemědělství. Celosvětově se přitom podle FAO 28 % orné půdy využije k pěstování surovin, které se vyhodí.
Mezinárodní den povědomí o plýtvání jídlem vyhlásilo v roce 2019 Valné shromáždění OSN. Letos pořádá OSN online setkání, na kterém vystoupí se svým poselstvím i papež František. Odborné panely budou řešit například technologické inovace, komunitní projekty či cesty k prevenci plýtvání včetně případových studií. V závěru vystoupí také světoznámý šéfkuchař Massimo Bottura.
My připomínáme Mezinárodní den povědomí o plýtvání potravinami na našich sociálních sítích. Na Instagramu najdete zajímavá data, ale i rady a tipy, jak zachraňovat jídlo v běžném životě. Nejvíce jídla v EU totiž vyhodí domácnosti, takže máme co zlepšovat.
A pokud už jste takoví profíci, že vám doma nezbývají ani drobečky, přidejte se k našim snahám měnit systém:
Letos se zaměřujeme především na záchranu jídla v gastro sektoru. V českých závodních jídelnách a fast foodech tvoří až 14 % vyhozeného jídla hotové porce, které se nestihnou vydat. Právě tyto porce, kterých může být denně až 25 kg na provozovnu, chceme dostat k potřebným. V září jsme spustili sbírku na podporu projektu Darování jídla šetří klima, který má darování jídel, jež je v současné době v porovnání s jinými evropskými zeměmi velmi složité, usnadnit. Podpořte ji teď.