Živě: Jak darovat hotové pokrmy?

Ve větších jídelnách zbývá až 25 kg nevydaných pokrmů denně. V Zachraň jídlo jsme vytvořili návod, jak je dostat k potřebným. Ve středu 16. března ho představíme na online tiskové konferenci. Zveme vás!

Nový manuál Jak darovat hotové pokrmy jsme napsali pro provozovatele jídelen a cateringů a pro charitativní organizace. Shrnujeme v něm podmínky pro darování a příjem přebytečných porcí jídla a dáváme praktický návod, jak celý proces rozjet. Jeho znění jsme konzultovali  na Ministerstvu zemědělství, Ministerstvu financí, s hlavní hygieničkou, na Státní zemědělské a potravinářské inspekci a dalších úřadech.

Manuál pomůže odstranit první z bariér, kvůli kterým v Česku k darování pokrmů nedochází (narozdíl od Itálie či Portugalska).

 My teď můžeme podniknout další kroky k omezení plýtvání z gastro provozů. Právě teď spolu s Česko.Digital vyvíjíme platformu, přes kterou chceme koordinovat převoz k potřebným, jako jsou ukrajinští uprchlíci.

Poslechněte si, jak návod vznikl a jak ho teď využijeme:

Připojte se na tiskovou konferenci 16. března od 13 hodin

 

Facebook // Zoom // LinkedIn // Přidat do kalendáře

Jste z gastroprovozu nebo z charity a zajímá vás další průběh darování pokrmů v Česku? Přihlaste se k odběru speciálního newsletteru.

 

Podívejte se na záznam tiskové konference:

 

Projekt finančně a obsahově podpořila Německá nadace pro životní prostředí v rámci projektu Lépe darovat než vyhazovat (reg. číslo AZ 37522).

Projekt podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska.

Další články

Nedávno jsme přinesli data získaná z měření potravinového odpadu ve 4 školních jídelnách v Praze, které jsou zřizované a vaří
Náš projekt Prague Food Waste odhalil, že ve čtyřech pražských školních jídelnách, fungujících jako příspěvková organizace, končí až 31 %
Aplikace Zachraň oběd je na světě. Po dobu několika měsíců jsme na jejím vývoji spolupracovali s firmou Etnetera Flow. Proč
Přejít nahoru