Nový manuál Jak darovat hotové pokrmy jsme napsali pro provozovatele jídelen a cateringů a pro charitativní organizace. Shrnujeme v něm podmínky pro darování a příjem přebytečných porcí jídla a dáváme praktický návod, jak celý proces rozjet. Jeho znění jsme konzultovali na Ministerstvu zemědělství, Ministerstvu financí, s hlavní hygieničkou, na Státní zemědělské a potravinářské inspekci a dalších úřadech.
Manuál pomůže odstranit první z bariér, kvůli kterým v Česku k darování pokrmů nedochází (narozdíl od Itálie či Portugalska). My teď můžeme podniknout další kroky k omezení plýtvání z gastro provozů. Právě teď spolu s Česko.Digital vyvíjíme platformu, přes kterou chceme koordinovat převoz k potřebným, jako jsou ukrajinští uprchlíci.
Poslechněte si, jak návod vznikl a jak ho teď využijeme:
Připojte se na tiskovou konferenci 16. března od 13 hodin
Facebook // Zoom // LinkedIn // Přidat do kalendáře
Jste z gastroprovozu nebo z charity a zajímá vás další průběh darování pokrmů v Česku? Přihlaste se k odběru speciálního newsletteru.
Podívejte se na záznam tiskové konference:
Projekt finančně a obsahově podpořila Německá nadace pro životní prostředí v rámci projektu Lépe darovat než vyhazovat (reg. číslo AZ 37522).
Projekt podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska.