Cílem kulatých stolů, které jsou vedené metodou „human centred design“, je najít způsoby, jak snížit plýtvání zemědělskou produkcí. Jsou vyvrcholením naší kampaně za záchranu „křivého“ ovoce a zeleniny s názvem Jsem připraven.
První kulatý stůl se uskutečnil 16. 11. a zúčastnili se ho zástupci zemědělců, ministerstva zemědělství, obchodního řetězce, logistiky, inovátorů a další odborníci, kteří se dotýkají tématu plýtvání potravinami. Identifikovali jsme hlavní problémy, proč dochází k plýtvání jídlem v zemědělství, a naši hosté informace doplnili o svůj pohled.
Při přípravě prvního kulatého stolu jsme vycházeli z 30 hloubkových rozhovorů, které jsme uskutečnili v průběhu posledních dvou let. Mluvili jsme se zástupci retailu (TESCO, Penny Market, Globus, Kaufland), s prodejci z Rohlik.cz, zástupci velkoskladů, státní správy (MZE, MŽP, SZPI, Rada vlády pro udržitelný rozvoj), s mezinárodními organizacemi (FUSIONS, FAO), zahraničními neziskovými organizacemi (Feedbackglobal, WRAP), agrární komorou, zelinářskou unií, restauracemi a výrobci (Ambiente, Zátiší group, Freshbedýnky). Informace, které jsme díky tomu získali, jsou unikátní i na celosvětové úrovni a máme tak vhled do současné situace v České republice.
Druhý kulatý stůl nás čeká 25. 11. a identifikujeme na něm konkrétní změny, které je nutné udělat, aby se množství vyplýtvaného jídla v zemědělství snížilo. O výsledcích z kulatých stolů i z výzkumu vás budeme informovat.