Vážení zbylých jídel ve školních jídelnách

Taky by se vám líbilo, když by děti mohly ovlivnit nabídku jídel ve školních jídelnách? Fresh&Tasty zajišťuje obědy ve dvanácti z nich. Tento rok testují nový projekt, díky kterému edukují vedení škol, rodiče a především malé strávníky o potravinovém odpadu a přihlíží k jejich chuťovým preferencím. Zeptali jsme se Aleny Větrovcové z Fresh&Tasty, jak projekt funguje, co je jeho cílem a proč je pro ně plýtvání jídlem důležité téma.

Fresh&Tasty spustilo projekt Vážení zbylých jídel ve školních jídelnách. Díky němu zjišťují, jaké jídlo mají malí strávníci nejvíce v oblibě a jaké končí v koši. Na základě těchto dat tvoří vyvážené jídelníčky, které přihlíží na dětské preference, a tím eliminují potravinový odpad.

Kdy jste spustili projekt vážení jídla, v jakém je stádiu a kam byste ho rádi posunuli do budoucna?

Vážíme od března, je to tedy v začátcích a nemáme zatím úplně velké množštví dat. Sledujeme denní odpad (tedy, co zůstane na talíři), čímž zároveň monitorujeme oblíbenost nabízených jídel u dětských strávníků. Zatím jsme začali v jedné z našich školních jídelen a do budoucna bychom ho rádi implementovali v dalších školních kantýnách. V tuto chvíli stravujeme děti ve 12 školních jídelnách. Samozřejmě množství zbytků záleží na oblíbenosti jednotlivých jídel, ale vstupuje do toho také váha zpracovaných surovin v konkrétním jídle.

Co je cílem projektu a kde ho testujete?

Cílem je redukovat zbytky hotových jídel na školách a zároveň poskytnout dětem oblíbenou, ale přesto vyváženou stravu. Projekt jsme začali testovat ve školní jídelně ve Francouzském lyceu v Praze.

Existují nějaké zpětné reakce? Například porovnání reakcí zaměstnanců výdeje, rodičů a dětí.

Vážení zbytků jídel zatím zkoušíme jen interně, abychom získali data k tomu, která jídla jsou u dětí nejvíce oblíbená, v jaké dny a při jakých jídlech je odpad nejvyšší atd.
Dětem samozřejmě nejvíce chutnají těstoviny, tam je sice odpadu minimum, ale my se musíme postarat zároveň i o to, aby děti jedly vyváženě, nasazujeme tedy do jídelníčku různé druhy jídel v rozličných úpravách, abychom vyhověli dětským chutím a zároveň minimalizovali množství odpadu. Je to zatím jen pro naši informaci a lepší práci s jídelním lístkem, zaagažování dětí a rodičů bude následný krok, který vyžaduje technologii a přípravu.

„Jde o postupnou edukaci nejen ve směru šetření potravinami a surovinami, ale především směrem k vyvážené stravě a pestrému jídelníčku. Věříme, že návyky, které v tomto směru získají děti v co nejútlejším věku, ovlivňují následně jejich celý život.“

Jakou změnu na straně strávníků očekáváte?

Změny zatím děláme na naší straně a podáváme jim nabídku jídel v takovém složení, aby jim co nejvíce chutnalo a zároveň bylo nutričně vyvážené.
Děti nemůžeme nijak omezovat v množství, které si vezmou, nebo jim nějakým způsobem vytýkat, že něco nedojedly. Jde o postupnou edukaci nejen ve směru šetření potravinami a surovinami, ale především směrem k vyvážené stravě a pestrému jídelníčku. Věříme, že návyky, které v tomto směru získají děti v co nejútlejším věku, ovlivňují následně celý jejich život.

Bylo by funkční takové měření implementovat na více školách? Je to reálné?

Vidíme to jako reálné, jen to vyžaduje čas, edukaci dětí i rodičů a nasazení vhodné technologie.

Doplňujete měření o další aktivity a informace pro strávníky?

Ano, samozřejmě. Jak jsem zmiňovala výše, cílem není jen redukce odpadu, ale jde především o to, ukázat mladým strávníkům zdravou a vyváženou cestu k výživě. Zahájili jsme proto také spolupráci s oganizací “NeHladu”, která má za cíl nejen výživově optimalizovat jídlo, které dětem podáváme, ale především edukaci dětí, rodičů a samozřejmě také našeho personálu ve školních jídelnách.

Jak důležitá je pro vaši firmu otázka udržitelnosti a jak se jí snažíte dosáhnout?

Otázkou udržitelnosti se zabýváme už několik let ve všech svých divizích. Udržitelnost je v různých podobách součástí mise a firemních hodnot celé naší společnosti. Hosté a klienti Zátiší Group oceňují filantropické aktivity, na které se svou návštěvou podílejí. Uvědomujeme si, že rosteme jen díky svým hostům a o své štěstí se chceme podělit s těmi, kteří ho tolik nemají.

Zátiší Group dlouhodobě podporovalo různé charitativní projekty po celém světě. Náš catering začal s “Udržitelnými eventy” už v listopadu 2018, kdy se konala naše první udržitelná akce v Kongresovém centru Praha ve spolupráci s Byznys pro společnost. Představili jsme zde koncept „Miska na celý večer“. Event byl postaven na minimu odpadu – co hosté nedojedli, mohli si odnést domů. Tento koncept byl později replikován na další eventy a naši klienti si je dlouhodobě chválí.

Pokud nám to hygienická pravidla dovolují, snažíme se přebytky jídla z našeho e-shopu darovat potřebným. V souvislosti s udržitelností jsme v naší divizi Fresh&Tasty jako první v ČR začali využívat technologii Leanpanth, která pomáhá s optimalizací spotřeby jídla.

Firma Fresh&Tasty pod Zátiší Group s námi spolupracuje na projektu Zachraň oběd a i díky nim se nám k dnešku podařilo darovat víc než 11 000 obědů, které by jinak skončily v koši, lidem v nouzi.

Další články

Od příštího roku dojde u našich sousedů ke zvýšení poplatku za potravinový odpad obchodů a obchodních řetězců. Toto opatření je
Náš výzkum s Institutem evaluací a sociálních analýz odhalil, kolik potravinového odpadu vzniká v domovech pro seniory a nemocnicích. Výsledky
Pořádáte konferenci, nebo jiný event a obáváte se plýtvání jídlem? Máme pro vás několik tipů, jak minimalizovat odpad a efektivně
Přejít nahoru