Mandlová vláknina, nať mrkve nebo brokolicový košťál. „Odpad“, který často vyhodíme, a ani nás nenapadne, že obsahuje mnoho živin a má i skvělou chuť. Možná, že místo do koše půjdou příště tyhle „zbytky“ třeba do krémové polévky, smoothie nebo salátu.
Mrkvová nať
Určitě ji buď odtrhnete už v obchodě nebo doma uříznete. Tím ale přicházíte o kulinářskou surovinu. Lze z ní vytvořit klasické pesto vhodné do salátů nebo těstovin.
Tip: Nať neodstraňujte zbytečně brzy, pomáhá totiž udržet mrkev déle čerstvou.
Mandlová vláknina
Milovníci mandlového mléka by ho měli začít připravovat doma. Nejenže si vyrobí své domácí mléko, ale získají i mandlovou vlákninu. Ta je základní surovinou pro bezmasé burgery a karbanátky. Po několika hodinách v troubě nebo sušičce jsou na světě křupavé bezlepkové krekry. Vlákninovou kaši lze přidat třeba do těsta (na palačinky, muffiny) nebo do slaných pomazánek. Nápady na využití jsou omezené jen vaší fantazií.
Košťál a listy brokolice
Dají se zpracovat jak tepelně, tak ve studené kuchyni. Uvařte je v polévce a pak rozmixujte do krému. Košťál ji skvěle zahustí. Protože je brokolice nasládlá, hodí se do smoothie. Výborně si rozumí s hruškou.
Ředkvičková nať
Je pikantní jako ředkvičky a chutná podobně jako rukola. Hodí se tak do zeleninového a těstovinového salátu nebo jako ozdoba na pizzu. Pozvěte kamarády na domácí večeři a nechte je hádat, na čem si pochutnávají.
Foto: Flickr