Finské supermarkety zavádí „šťastnou hodinku“

Finsko sice patří mezi 10 nejdražších evropských zemí, nyní si však jeho obyvatelé mohou dopřát jednu „šťastnou hodinu“ slev denně. Řetězec S-Market se v devíti stovkách svých supermarketů rozhodl řešit plýtvání potravinami hodinou, při které snižuje ceny až o 60 %.

V průběhu dne snižuje S-Market cenu čerstvého masa, ryb a zeleniny o 30 %, jakmile ale odbije devátá večerní, ceny klesnou o 60 %. Cílem je prodat ty potraviny, které brzy projdou, a do roku 2020 tak celkově snížit plýtvání o 15 %. „Dost jsem si na to zvykl,“ říká sedmadvacetiletý Kasimir Karkkainen. Když ve 21:15 procházel sekcí masa, popadl zlevněnou vaničku s žebírky a vepřovou panenku zabalenou do vakuového obalu.

A jak každodenně dokazují čekající davy, je šťastná hodinka velmi oblíbená i u dalších lidí. Vedení S-Marketu se sice různými způsoby snaží snížit plýtvání potravinami už 2 roky, „šťastné hodinky“ jsou ale zatím zdaleka nejpopulárnější aktivitou.

Jde to i online

Stejně jako je ve Finsku hitem „šťastná hodinka“, ve 14 evropských zemích zažívá boom mobilní aplikace Too Good To Go. Její uživatelé si mohou koupit tašku s jídlem, které by restaurace, obchody či pekárny na konci dne vyhodily. Aplikace jim navíc garantuje, že zaplatí pouze třetinu původní ceny. Tvůrci Too Good To Go tvrdí, že od svého zavedení v roce 2016 bylo díky aplikaci zachráněno více něž 23 milionů jídel, což zabránilo úniku téměř 28 000 tun oxidu uhličitého do atmosféry. Podobných aplikací přibývá, v České republice na podobný způsob funguje Jídlov, objevují se ale i další.

Pozor na hladové oči

Dobře nakoupit ve slevě ještě neznamená, že se jídlo nevyhodí. Často si totiž nedokážeme říct, na co jídlo využijeme, a potraviny stejně vyhodíme, protože je nestihneme spotřebovat. Je důležité nenechat se slevami příliš ovlivnit a kupovat jen tolik, kolik opravdu stihneme sníst. Nezapomeňte si rovnat potraviny v poličkách a lednicích tak, abyste na očích měli vždy ty, které brzy projdou. Další tipy, jak nakupovat skladovat najdete v naší brožurce.

 

Foto: Pixabay

Zdroj: NY Times | WeForum

Další články

Pořádáte konferenci, nebo jiný event a obáváte se plýtvání jídlem? Máme pro vás několik tipů, jak minimalizovat odpad a efektivně
Podzim je za rohem, a s ním přichází i sezóna dýní! Tyto oranžové krásky nejsou jen dekorací na Halloween, ale
Nedávno jsme přinesli data získaná z měření potravinového odpadu ve 4 školních jídelnách v Praze, které jsou zřizované a vaří
Přejít nahoru