Darování přebytků nejen z firemních akcí a eventů: Ano, je to možné!

Pořádáte konferenci, nebo jiný event a obáváte se plýtvání jídlem? Máme pro vás několik tipů, jak minimalizovat odpad a efektivně naložit s přebytky. Každé zachráněné jídlo může udělat někomu radost a zároveň přispět k udržitelnější budoucnosti. Ať už pořádáte malou firemní oslavu nebo velkou konferenci, vždy existuje způsob, jak zodpovědně naložit s jídlem.

 Prevence je klíč: Optimalizujte množství jídla

Nejdůležitější krok k minimalizaci plýtvání je prevence. Před samotným darováním přebytků je zásadní se zaměřit na to, aby odpad vůbec nevznikl:

  1. Pečlivě plánujte množství jídla podle počtu potvrzených účastníků.
  2. Komunikujte s cateringovou společností o možnostech flexibilního přizpůsobení množství jídla.
  3. Zvažte možnost postupného doplňování jídla během akce místo jednorázového připravení velkého množství.
  4. Nabídněte účastníkům možnost výběru jídla předem, abyste lépe odhadli potřebné množství.

Den D. I přes pečlivé plánování zbylo nějaké jídlo. Co s ním? Dobrá zpráva je, že teplé i studené pokrmy lze darovat bez větších legislativních překážek. 

Jaké druhy jídla je možné darovat?

Teplé pokrmy: Mohou se darovat pokud byly udržovány při teplotě nad 60 °C. Pozor si však dejte na zbylé bufetové porce, které byly umístěny v samoobslužném výdeji. I když žádná legislativa tyto pokrmy darovat nezakazuje, považuje se to za velmi rizikové, jelikož zde mohlo dojít ke kontaminaci.

Studené pokrmy: V případě zeleninových salátů či obložených talířů a jiných studených pokrmů je možné darovat ty, které byly udržovány v chladu. Pokud byly vystaveny v samoobslužném výdeji, platí stejné riziko kontaminace jako v případě teplého jídla.

Balené pokrmy: bagety, sendviče, dezerty a podobné lze darovat pokud byly dodrženy pokyny uvedeny na obalech jednotlivý pokrmů.

Zchlazené nebo zmrazené pokrmy: Ty, které byly dle správné hygienické praxe zchlazeny nebo zmrazeny ve správné lhůtě a byly udržovány v chladu, lze darovat bez obtíží.

Na co si dát pozor?

Obecně se nedoporučuje darovat pokrmy, které byly v kontaktu se strávníky, jelikož je zde vysoké riziko kontaminace. Zda takového jídlo nabídnete k darování je tedy čistě na vaši zodpovědnost. Naopak pokud byly bufetové porce vydávány pověřenou osobou (kuchařem), není darování takového jídla problém.

Jak postupovat při darování?

  1. Identifikujte vhodné pokrmy k darování.
  2. Zkontrolujte teplotu a čas od přípravy.
  3. Zabalte jídlo do čistých, uzavíratelných nádob.
  4. Kontaktujte místní potravinovou banku nebo charitativní organizaci.
  5. Zajistěte rychlý a bezpečný transport.

Své přebytky můžete nabídnout ale i účastníkům k odnesení domů. Pro tento účel mějte připravené udržitelné, omyvatelné krabičky, které neskončí hned v koši.

Máte-li jakékoli dotazy ohledně optimalizace množství jídla nebo darování potravin z vašich akcí, neváhejte se na nás obrátit. Společně můžeme snížit plýtvání jídlem a udělat svět o něco lepším místem.

Další články

Podzim je za rohem, a s ním přichází i sezóna dýní! Tyto oranžové krásky nejsou jen dekorací na Halloween, ale
Nedávno jsme přinesli data získaná z měření potravinového odpadu ve 4 školních jídelnách v Praze, které jsou zřizované a vaří
Náš projekt Prague Food Waste odhalil, že ve čtyřech pražských školních jídelnách, fungujících jako příspěvková organizace, končí až 31 %
Přejít nahoru