Prevence je klíč: Optimalizujte množství jídla
Nejdůležitější krok k minimalizaci plýtvání je prevence. Před samotným darováním přebytků je zásadní se zaměřit na to, aby odpad vůbec nevznikl:
- Pečlivě plánujte množství jídla podle počtu potvrzených účastníků.
- Komunikujte s cateringovou společností o možnostech flexibilního přizpůsobení množství jídla.
- Zvažte možnost postupného doplňování jídla během akce místo jednorázového připravení velkého množství.
- Nabídněte účastníkům možnost výběru jídla předem, abyste lépe odhadli potřebné množství.
Den D. I přes pečlivé plánování zbylo nějaké jídlo. Co s ním? Dobrá zpráva je, že teplé i studené pokrmy lze darovat bez větších legislativních překážek.
Jaké druhy jídla je možné darovat?
Teplé pokrmy: Mohou se darovat pokud byly udržovány při teplotě nad 60 °C. Pozor si však dejte na zbylé bufetové porce, které byly umístěny v samoobslužném výdeji. I když žádná legislativa tyto pokrmy darovat nezakazuje, považuje se to za velmi rizikové, jelikož zde mohlo dojít ke kontaminaci.
Studené pokrmy: V případě zeleninových salátů či obložených talířů a jiných studených pokrmů je možné darovat ty, které byly udržovány v chladu. Pokud byly vystaveny v samoobslužném výdeji, platí stejné riziko kontaminace jako v případě teplého jídla.
Balené pokrmy: bagety, sendviče, dezerty a podobné lze darovat pokud byly dodrženy pokyny uvedeny na obalech jednotlivý pokrmů.
Zchlazené nebo zmrazené pokrmy: Ty, které byly dle správné hygienické praxe zchlazeny nebo zmrazeny ve správné lhůtě a byly udržovány v chladu, lze darovat bez obtíží.
Na co si dát pozor?
Obecně se nedoporučuje darovat pokrmy, které byly v kontaktu se strávníky, jelikož je zde vysoké riziko kontaminace. Zda takového jídlo nabídnete k darování je tedy čistě na vaši zodpovědnost. Naopak pokud byly bufetové porce vydávány pověřenou osobou (kuchařem), není darování takového jídla problém.
Jak postupovat při darování?
- Identifikujte vhodné pokrmy k darování.
- Zkontrolujte teplotu a čas od přípravy.
- Zabalte jídlo do čistých, uzavíratelných nádob.
- Kontaktujte místní potravinovou banku nebo charitativní organizaci.
- Zajistěte rychlý a bezpečný transport.
Své přebytky můžete nabídnout ale i účastníkům k odnesení domů. Pro tento účel mějte připravené udržitelné, omyvatelné krabičky, které neskončí hned v koši.
Máte-li jakékoli dotazy ohledně optimalizace množství jídla nebo darování potravin z vašich akcí, neváhejte se na nás obrátit. Společně můžeme snížit plýtvání jídlem a udělat svět o něco lepším místem.