Pane Kloučku, v čem spočívá výjimečnost Zembagu?
Jedná se o ekologické skladování brambor v domácnosti. Vak se skládá ze dvou částí: vnější je vytvořena ze stoprocentní prodyšné jutoviny a vnitřní z aluminiové fólie, která zabraňuje prostupu světla. Nejdůležitější součástí je pytlíček s kmínovou silicí. Ten se vkládá dovnitř spolu s bramborami a brání jejich klíčení.
Jak brambory v Zembagu správně uskladníme?
Do Zembagu můžete brambory kdykoliv přidávat nebo odebírat. Jeden kmínový pytlík v něm vydrží přibližně tři měsíce. To závisí na tom, kolik brambor se ve vaku za tu dobu vystřídá. Pytel vždy pevně uzavřete a postavte na tmavé místo. Nový kmínový sáček budete potřebovat, když už vůně kmínu nebude natolik silná a brambory začnou klíčit nebo zelenat. Údržba Zembagu je velmi jednoduchá: vak můžete prát na teplotu 30 °C.
Příroda si sama vytváří funkční řešení a je na nás, abychom byli schopní to nějakým způsobem využít.
Co jsme se z rozhovoru dozvěděli dál?
- Průměrná spotřeba brambor na každého obyvatele ČR ročně činí průměrně 60 kg. Z toho se přibližně 10 kg brambor vyhodí. Na našem území se tak každý rok zbytečně vyhodí 100 tisíc tun brambor. Hlavním problémem je špatné skladování, a proto má český vynález zabránit vyhazování.
- Kmínová silice dokonce zabraňuje dalšímu klíčení již naklíčených brambor.
- Pytel je vyráběn v chráněné dílně Daneta.
Více o zázračném pytli a z rozhovoru najdete ve videu Zachraň jídlo a na webu Zembag.
Foto: Zachraň jídlo