Český vynález zachraňuje brambory

Unikátní pytel Zembag přírodním způsobem zabraňuje klíčení brambor a jejich zelenání. Je vytvořen pro domácnosti a dokáže pojmout 4,5 kilogramu. Vynález vznikl na půdě České zemědělské univerzity v Praze, kde jsme se zastavili udělat rozhovor s vynálezcem speciálního vaku docentem Pavlem Kloučkem.

Pane Kloučku, v čem spočívá výjimečnost Zembagu?

Jedná se o ekologické skladování brambor v domácnosti. Vak se skládá ze dvou částí: vnější je vytvořena ze stoprocentní prodyšné jutoviny a vnitřní z aluminiové fólie, která zabraňuje prostupu světla. Nejdůležitější součástí je pytlíček s kmínovou silicí. Ten se vkládá dovnitř spolu s bramborami a brání jejich klíčení.

Jak brambory v Zembagu správně uskladníme?

Do Zembagu můžete brambory kdykoliv přidávat nebo odebírat. Jeden kmínový pytlík v něm vydrží přibližně tři měsíce. To závisí na tom, kolik brambor se ve vaku za tu dobu vystřídá. Pytel vždy pevně uzavřete a postavte na tmavé místo. Nový kmínový sáček budete potřebovat, když už vůně kmínu nebude natolik silná a brambory začnou klíčit nebo zelenat. Údržba Zembagu je velmi jednoduchá: vak můžete prát na teplotu 30 °C.

Příroda si sama vytváří funkční řešení a je na nás, abychom byli schopní to nějakým způsobem využít.

Co jsme se z rozhovoru dozvěděli dál?

  • Průměrná spotřeba brambor na každého obyvatele ČR ročně činí průměrně 60 kg. Z toho se přibližně 10 kg brambor vyhodí. Na našem území se tak každý rok zbytečně vyhodí 100 tisíc tun brambor. Hlavním problémem je špatné skladování, a proto má český vynález zabránit vyhazování.
  • Kmínová silice dokonce zabraňuje dalšímu klíčení již naklíčených brambor.
  • Pytel je vyráběn v chráněné dílně Daneta.

Více o zázračném pytli a z rozhovoru najdete ve videu Zachraň jídlo a na webu Zembag.

 

 

Foto: Zachraň jídlo

Další články

Od příštího roku dojde u našich sousedů ke zvýšení poplatku za potravinový odpad obchodů a obchodních řetězců. Toto opatření je
Náš výzkum s Institutem evaluací a sociálních analýz odhalil, kolik potravinového odpadu vzniká v domovech pro seniory a nemocnicích. Výsledky
Pořádáte konferenci, nebo jiný event a obáváte se plýtvání jídlem? Máme pro vás několik tipů, jak minimalizovat odpad a efektivně
Přejít nahoru