Pěstování zítřka
Hydroponické zemědělství nabízí hned několik výhod. Nejenže umožňuje pěstování kvalitních potravin kdekoliv na světě, ale díky jednoduchosti celého procesu a digitálnímu ovládání je pracovně nenáročné. Celý proces od sazeničky po sklizeň trvá přibližně 6 týdnů a probíhá bez chemie. V období prohlubující se klimatické krize nabízí řešení, které šetří půdu i vodu a eliminuje potřebu přepravovat plodiny mezi zeměmi. Sklizeň je čerstvá a bez chemického ošetření proti škůdcům a chorobám, což se znatelně odráží i na její chuti.
Zachraň salát
Plýtvání potravinami má razantní přesah do spotřeby pitné vody. Z dat The Circularity Gap Report 2023 vyplývá, že potravinářství a produkce rostlinných a živočišných surovin je zodpovědné za 70 % odběru sladké vody na zavlažování. Do potravinového odpadu pak spadá 24 % zdrojů sladké vody určené k produkci potravin. Hydroponické farmaření je v tomto směru revoluční, spotřebuje totiž až o 95 % méně vody než konvenční zemědělství na polích. Jedna rostlina vyprodukovaná v Greeentech průměrně spotřebuje pouze 100 ml denně.
“Jediné co technologie potřebuje je voda, kanalizace, připojení k internetu a elektřina.”
Čerstvá zelenina z centra města
Firma Greeentech nabízí dvě technologická řešení, díky kterým může čerstvou zeleninu nabízet celé škále subjektů. Prvním z nich je GreeenBox. Zvenčí obyčejný přepravní kontejner, uvnitř rozlehlá zemědělská farma, ve které může růst až 7 000 kusů rostlin naráz. GreeenBox je automatizovaný a decentralizovaný. Dá se totiž ovládat vzdáleně pomocí počítače nebo chytrého telefonu. Čerstvou zeleninu se v něm dá vypěstovat v centrech měst, suchých, tropických i chladných oblastech. Druhým řešením je Urbanio, které stejný proces přináší do uzavřených prostor v menším provedení a umožňuje pěstování v kancelářích, obchodních centrech, nebo restauracích. Jediné co technologie potřebuje je voda, kanalizace, připojení k internetu a elektřina.
Co všechno se dá vypěstovat?
Různé druhy salátů a bazalky, šťovík, máta, meduňku, koriandr, petržel, kopr, jedlé květy a spousta dalších plodin. Hydroponické pěstování od Greeentech začal využívat například obchodní řetězec Albert, restaurace Casa de Carli, kanceláře Siemens, ČVUT nebo Národní zemědělské muzeum.
I přes důkladné plánování a snahu produkovat pouze tolik, kolik se spotřebuje se stane, že se objednávka plodin změní až v průběhu 6 týdnů pěstování. V Greeentech hledali cestu jak tyto přebytky darovat a spojili se s námi. V rámci spolupráce můžeme nárazově čerstvé plodiny darovat lidem, kterým sklizeň udělá radost.