Už čtvrtou sezónu jezdíme na pole sbírat ovoce a zeleninu, které neodpovídají parametrům obchodních řetězců nebo kterých je nadbytek. Letos jsme si dali za cíl namotivovat dobrovolníky v jižních Čechách a to se nám povedlo.
Start to byl skutečně dobrý. Po promítání filmu v Českých Budějovicích, které jsme uspořádali v květnu, se zde zformovala skupinka dobrovolníků a za vydatné pomoci Potravinové banky Jihočeského kraje zorganizovali 16 výjezdů! Nejvíc nasbírali brambor, červené řepy, mrkví a z ovoce černého rybízu, třešní a jablek. Hlavním dárcem byl biodynamický statek Bemagro, takže asi 70 % nasbíraných plodin byl dokonce v bio kvalitě.
Do projektu se aktivně zapojila Kristýna Škabradová, provozní ředitelka Potravinové banky Jihočeského kraje:
Jsme velmi rádi, že první ročník paběrkování na jihu Čech byl tak úspěšný. Klienti odběratelských organizací byli z ovoce a zeleniny nadšení. A nejlepší zážitek? Když jsme přijížděli s druhou várkou paběrkovaných brambor do domova seniorů, již tam na nás čekaly bramboráky z várky první. Lepší jsme dlouho nejedli.
Dařilo se také sběru pro Potravinovou banku Praha a Potravinovou banku v Ústeckém kraji, pro které sbírali převážně pražští dobrovolníci. Díky 14 výjezdům na pole se u zemědělců nasbíraly tuny brambor, mrkev, zelí a petržele.
Chtěli bychom projekt rozvíjet také v roce 2019 a najít dobrovolníky přímo v Litoměřicích, kteří by začali pomáhat potravinové bance a jezdili by s nimi paběrkovat. Budeme se také snažit najít koordinátora výjezdů v okolí Brna. Existuje zde už skupina motivovaných dobrovolníků, kteří jezdili za zemědělci v minulých letech, stále ale chybí někdo, kdo by výjezdy domlouval a koordinoval.
Držte nám palce a pomozte darem pro paběrkování. Na rozvoj projektu Paběrkujeme v regionech vybíráme finance v rámci kampaně Giving Tuesday.
Foto: Zachraň jídlo
Článek vznikl v rámci projektu Mluvme o plýtvání potravinami.