Bilance paběrkování za letošek: zachráněno 18 tun

Podařilo se nám rozšířit paběrkování do jižních Čech, kde vznikla nezávislá dobrovolnická skupina. Spolu se zástupci místní potravinové banky zde dobrovolníci letos nasbírali 12,5 tuny jídla. My sami společně s našimi dobrovolníky jsme v okolí Prahy sesbírali další 5,5 tuny čerstvé produkce. Do projektu se dohromady zapojilo 71 dobrovolníků a podařilo se zachránit 18 tun jídla.

 Už čtvrtou sezónu jezdíme na pole sbírat ovoce a zeleninu, které neodpovídají parametrům obchodních řetězců nebo kterých je nadbytek. Letos jsme si dali za cíl namotivovat dobrovolníky v jižních Čechách a to se nám povedlo.

Start to byl skutečně dobrý. Po promítání filmu v Českých Budějovicích, které jsme uspořádali v květnu,  se zde zformovala skupinka dobrovolníků a za vydatné pomoci Potravinové banky Jihočeského kraje zorganizovali 16 výjezdů! Nejvíc nasbírali brambor, červené řepy, mrkví a z ovoce černého rybízu, třešní a jablek. Hlavním dárcem byl biodynamický statek Bemagro, takže asi 70 % nasbíraných plodin byl dokonce v bio kvalitě.

Do projektu se aktivně zapojila Kristýna Škabradová, provozní ředitelka Potravinové banky Jihočeského kraje:

Jsme velmi rádi, že první ročník paběrkování na jihu Čech byl tak úspěšný. Klienti odběratelských organizací byli z ovoce a zeleniny nadšení. A nejlepší zážitek? Když jsme přijížděli s druhou várkou paběrkovaných brambor do domova seniorů, již tam na nás čekaly bramboráky z várky první. Lepší jsme dlouho nejedli.

Dařilo se také sběru pro Potravinovou banku Praha a Potravinovou banku v Ústeckém kraji, pro které sbírali převážně pražští dobrovolníci. Díky 14 výjezdům na pole se u zemědělců nasbíraly tuny brambor, mrkev, zelí a petržele.

Chtěli bychom projekt rozvíjet také v roce 2019 a najít dobrovolníky přímo v Litoměřicích, kteří by začali pomáhat potravinové bance a jezdili by s nimi paběrkovat. Budeme se také snažit najít koordinátora výjezdů v okolí Brna. Existuje zde už skupina motivovaných dobrovolníků, kteří jezdili za zemědělci v minulých letech, stále ale chybí někdo, kdo by výjezdy domlouval a koordinoval.

Držte nám palce a pomozte darem pro paběrkování. Na rozvoj projektu Paběrkujeme v regionech vybíráme finance v rámci kampaně Giving Tuesday.

 

 

Foto: Zachraň jídlo

Článek vznikl v rámci projektu Mluvme o plýtvání potravinami.

Další články

Máte ve škole nebo školce projekt, který pomáhá omezit plýtvání jídlem? Třídíte zbytky, vážíte porce, vzděláváte děti nebo hledáte kreativní
Evropská unie si v únoru 2025 stanovila ambiciózní, ale realistické cíle pro snížení potravinového odpadu. Ty nám dávají jasný směr.
Méně plýtvání a více úcty k jídlu i planetě. V roce 2016 vyhlásilo OSN 18. červen Mezinárodním dnem udržitelné gastronomie.
Přejít nahoru

Zachraň oběd

Darujte skutečné Vánoce

Vánoce – svátky hojnosti, lásky a blízkosti? Zatímco některé domácnosti mají stoly plné jídla, tisíce lidí u nás si nemohou dovolit ani teplý oběd. Darujte lidem v nouzi ten nejvzácnější vánoční dárek – pocit sytosti, důstojnosti a naděje. Navíc obdržíte dárkový poukaz, který můžete darovat pod stromeček.