Až polovina jídla se v irských nemocnicích vyhodí

Výzkum irského Národního úřadu pro udržitelnost zdraví (NHSO) zveřejněný na konci loňského roku ukázal, že 37 až 49 % jídel podávaných v irských zdravotnických zařízeních se vyhodí. Na základě těchto výsledků se v Irsku rozhodli plýtvání potravinami omezit. A jaká je situace v českých nemocnicích? Ptali jsme se vás.

„Plýtvání potravinami v nemocnicích je do značné míry skrytým problémem a důvody takto vysokých čísel mohou být složité“, řekla zdravotní mluvčí Sinn Féin Louise O´Reilly a dodala, že jako nejčastější důvod potravinového odpadu bývá zmiňováno poskytování nevhodných potravin či jejich špatná kvalita. Ministerstvo zdravotnictví společně s HSE teď musí přezkoumat, zda tomu tak skutečně je a zajistit, aby se kvalita i druh nabízených potravin ve zdravotnických zařízeních zlepšily.

A jak vypadala konkrétní čísla po detailním průzkumu potravinového odpadu z 15 různých nemocnic?

  • 27 % odpadu je jídlo, které nebylo vůbec servírováno
  • 18 % představují zbytky, které pacienti nechali na talíři (přičemž hlavním důvodem, proč pacienti jídlo nesnědli, byla příliš velká porce)
  • 4 % odpadu byla přichystaná jídla, kterých se nikdo ani netknul (pacient na oddělení v době jídla nebyl, byl propuštěn domů či jídlo odmítl)

Data z České republiky nemáme, ale zeptali jsme se vás na Facebooku

Inspirací, jak snížit množství odpadu ve zdravotnických zařízeních, pak může být St. Michael‘s Hospital v Dunleary, jejíž program proti plýtvání zahrnoval opatření jako servírování menších porcí kaše na snídani, poskytování různě velkých porcí pro starší pacienty a pacientky a snížené množství mléka v jednotlivých džbánech. Nemocnice také začala umisťovat zbývající porce do nádob v chlazeném automatu, odkud si je personál noční směny mohl zakoupit a ohřát v mikrovlnné troubě. Díky těmto krokům se během jediného roku podařilo nemocnici snížit množství vyhozeného jídla o 40 %.

 

Zdroj: The Journal.ie

Další články

Aplikace Zachraň oběd je na světě. Po dobu několika měsíců jsme na jejím vývoji spolupracovali s firmou Etnetera Flow. Proč
Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Přejít nahoru