Až polovina jídla se v irských nemocnicích vyhodí

Výzkum irského Národního úřadu pro udržitelnost zdraví (NHSO) zveřejněný na konci loňského roku ukázal, že 37 až 49 % jídel podávaných v irských zdravotnických zařízeních se vyhodí. Na základě těchto výsledků se v Irsku rozhodli plýtvání potravinami omezit. A jaká je situace v českých nemocnicích? Ptali jsme se vás.

„Plýtvání potravinami v nemocnicích je do značné míry skrytým problémem a důvody takto vysokých čísel mohou být složité“, řekla zdravotní mluvčí Sinn Féin Louise O´Reilly a dodala, že jako nejčastější důvod potravinového odpadu bývá zmiňováno poskytování nevhodných potravin či jejich špatná kvalita. Ministerstvo zdravotnictví společně s HSE teď musí přezkoumat, zda tomu tak skutečně je a zajistit, aby se kvalita i druh nabízených potravin ve zdravotnických zařízeních zlepšily.

A jak vypadala konkrétní čísla po detailním průzkumu potravinového odpadu z 15 různých nemocnic?

  • 27 % odpadu je jídlo, které nebylo vůbec servírováno
  • 18 % představují zbytky, které pacienti nechali na talíři (přičemž hlavním důvodem, proč pacienti jídlo nesnědli, byla příliš velká porce)
  • 4 % odpadu byla přichystaná jídla, kterých se nikdo ani netknul (pacient na oddělení v době jídla nebyl, byl propuštěn domů či jídlo odmítl)

Data z České republiky nemáme, ale zeptali jsme se vás na Facebooku

Inspirací, jak snížit množství odpadu ve zdravotnických zařízeních, pak může být St. Michael‘s Hospital v Dunleary, jejíž program proti plýtvání zahrnoval opatření jako servírování menších porcí kaše na snídani, poskytování různě velkých porcí pro starší pacienty a pacientky a snížené množství mléka v jednotlivých džbánech. Nemocnice také začala umisťovat zbývající porce do nádob v chlazeném automatu, odkud si je personál noční směny mohl zakoupit a ohřát v mikrovlnné troubě. Díky těmto krokům se během jediného roku podařilo nemocnici snížit množství vyhozeného jídla o 40 %.

 

Zdroj: The Journal.ie

Další články

Podzim je za rohem, a s ním přichází i sezóna dýní! Tyto oranžové krásky nejsou jen dekorací na Halloween, ale
Nedávno jsme přinesli data získaná z měření potravinového odpadu ve 4 školních jídelnách v Praze, které jsou zřizované a vaří
Náš projekt Prague Food Waste odhalil, že ve čtyřech pražských školních jídelnách, fungujících jako příspěvková organizace, končí až 31 %
Přejít nahoru