Blogerka Anie Songe: Jako společnost jdeme správným směrem

Na podzim jsme díky soutěži Vyliž to! proměnili Instagram v místo prázdných talířů. Chtěli jsme upozornit, že jídlo má celý svůj příběh a nejde jen o jeho působivou prezentaci na talíři, kterou si na Instagram všichni občas fotíme. Ukázali jsme, že důležité je nejen jídlo samotné, ale i jeho dojídání. Prázdný talíř se pro nás stal symbolem boje proti plýtvání potravinami a právě tímto symbolem nás podpořila i sympatická blogerka Anie Songe, se kterou jsme se o plýtvání bavili.

Upřímně, co jsi naposledy vyhodila za jídlo?

Dvě plesnivá rajčata a patku chleba, která to tu bez nás přes víkend nevydržela.

Proč ses rozhodla podpořit kampaň #vylizto?

Protože to má smysl. Moc bych si přála, aby lidi nejen dojídali zbytky (upřímně, ani mně se to občas nedaří, především v restauracích), ale aby především přemýšleli nad tím, kolik toho kupují a skutečně potřebují – a to platí jak u jídla, kosmetiky, oblečení. Abychom prostě všichni přemýšleli víc nad tím, jaký má důsledky náš pohodlný, konzumní styl života.

Víme, že zbožňuješ přírodu a zvířata. Jak moc náročný je střet s problémy typu plýtvání jídlem, které nemají jednoduché řešení, a o kterých víš, že mají negativní vliv právě třeba na naši krajinu a na celou planetu?

Asi před půl rokem jsem byla ve fázi, kdy mi všechno neuvěřitelně trhalo srdce a byla jsem naštvaná třeba na rodinu za to, že se absolutně nezajímají o to, kolik produkují odpadu, do čeho a co nakupují, v jakým množství … pak mi ale došlo, že jediný, co já můžu, je být prostě v pohodě, nehrotit to, lidi inspirovat, ale nebýt na ně naštvaná za to, že to mají prostě jinak. Každý jdeme svou cestu. Já se o udržitelný způsob života před dvěma lety taky vůbec nezajímala a v obchodě si brala pytlík i na banány.

Podle mě jdeme jako společnost správným směrem. Je čím dál víc lidí, kteří se o přírodu, život, nás… zajímají a to mě neuvěřitelně těší.

Já mám prostě radost z toho, že se na tu naši cestu přidává spousta lidí, místo toho, abych byla smutná, že je jich ještě tolik bokem 🙂

Máš nějaké oblíbené jídlo, které tě vždycky dostane ze splínu?

To zvládne kterékoliv jídlo, ale zaručeně indická kuchyně nebo pořádně hustá, zeleninová polívka – to je teď v zimě sázka na jistotu 🙂

Slíbíš nám, že příště, až si je dáš, nebudou žádné zbytky?

Čestný pionýrský!

 

Další články

Podzim je za rohem, a s ním přichází i sezóna dýní! Tyto oranžové krásky nejsou jen dekorací na Halloween, ale
Nedávno jsme přinesli data získaná z měření potravinového odpadu ve 4 školních jídelnách v Praze, které jsou zřizované a vaří
Náš projekt Prague Food Waste odhalil, že ve čtyřech pražských školních jídelnách, fungujících jako příspěvková organizace, končí až 31 %
Přejít nahoru