V kuchyni fast foodu

Rychlá občerstvení byla jedním z typů provozů, kde jsem měřili množství vyhozeného jídla a zbytků. O tom, jak to ve fast foodech chodí v praxi, se s námi podělila Irena Schlosserová z řetězce Subway. Z Prahy tato franšízová značka dohlíží na celou východní a střední Evropu, kde je ve 12 zemích celkem 300 restaurací.

Co jsme o fast foodech zjistili v projektu RedPot? V rychlém občerstvení se na rozdíl od jídelen manipulace s pokrmy minimalizuje a celá příprava zabere pár minut. Oproti jídelnám si také větší množství lidí odnáší jídlo s sebou, takže v provozovnách zbývá méně jídla na tácech po zákaznících.

Jak se tedy plýtvá? Velkou roli hrají striktní firemní standardy na kvalitu jídla, které jsou mnohdy přísnější než hygienická nařízení. V provozech, kde jsme měřili, se hotové pokrmy z masa směly zákazníkovi vydávat do 30 minut od přípravy, hranolky do 7 minut.  Často se tu také pracuje s rychle se kazícími surovinami (např. zeleninová obloha). Povadlá zelenina, praskliny a vzhledové nedokonalosti jsou důvodem pro vyřazení pokrmu z výdeje (např. prasklá tortilla). Důvodem vyřazení surovin z přípravy je i poškozený obal apod.

Irena Schlosserová ze Subway nám poskytla cenné připomínky k příručce o projektu z pohledu člověka, který je v kontaktu s provozem fast foodu každý den. Zeptali jsme se jí i na to, jak to v Subway mají s plýtváním.

Proč se podle vás plýtvá ve veřejném stravování?

Je to nedostatečná komunikace a možná i pochopení na všech možných úrovních. Například mezi obsluhou a zákazníkem při objednávání – jestli je možnost různých porcí a je to dobře sděleno zákazníkovi či jestli se netlačí normy podniku na prodej co největší, dražší porce. Může váznou také komunikace mezi vnitřními složkami – kuchyně, výdej, sklad – pokud neexistuje jednotný systém plánování.

Jak se snaží Subway předcházet vzniku odpadu?

Naprostý standard v Subway je sofistikované plánování. Víte přesně, co jste nakoupila, co máte ve skladu, dáváte nové věci dozadu, zboží s blížícím se datem spotřeby je vepředu… Jsou to takové drobnosti zakořeněné v provozním manuálu a každý je musí dodržovat.

A co na straně výdeje?

Důležitá položka je samotné menu – máme na něm všechny možnosti – malé porce, větší porce, snacky. To všechno by mělo být viditelné a ne skryté před zákazníkem, aby on mohl udělat zodpovědnou volbu, co si dá, aby to byl schopný sníst.

Zavádíte nějaká opatření v rámci celého řetězce?

Fungujeme jako franšíza – našim franšízantům můžeme doporučovat věci, které jsou závislé na lokální legislativě – např. jaké jsou možnosti recyklovat vzniklý potravinový odpad. A potom můžeme trénovat zaměstnance, aby dodržovali nastavené normy. Ale co se týče velkých změn, tak ty nemůžeme dělat jen tak „z fleku“. Např. u změny norem, jak má co vypadat, bychom museli přesvědčovat mateřskou základnu v Evropě, která pokrývá 5000 restaurací.

Jaká doporučení z příručky a plakátu Jak šetřit jídlem využijete?

V Subway vidím velkou rezervu v normách na to, jak má vypadat zelenina v předním pultu, z které si pak zákazník vybírá – například u rajčat tam nesmí být okrajové plátky. Velké rezervy vidím také v distribučním systému. Kromě čerstvé zeleniny dostávají naši franšízanti všechno balené – některá ta balení jsou však příliš velká a nestíhají se spotřebovat. U některých produktů by se dala také přehodnotit trvanlivost – velké řetězce jsou často velice opatrné, v některých případech možná až moc.

Jaký vliv měla na vaše provozy pandemie koronaviru?

Covid způsobil propady prodeje, kupuje se méně surovin – velká balení je teď víc než kdy dřív těžší je zpracovat. Doufám ale, že Covid bude mít i pozitivní vliv k větší ochotě lépe uvažovat o plýtvání.

 

 

Meta:

 

 

 

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru