Chytrý koš učí kuchaře v restauraci neplýtvat

Koš, před kterým nic neutajíte. I tak můžeme nazvat londýnskou technologii Winnow, která přemýšlí za kuchaře a monitorováním potravinového odpadu zamezuje finančním ztrátám a plýtvání jídlem v restauracích. Díky dokonalému přehledu o vyhozených potravinách pak mohou podniky a kuchaři efektivněji nakupovat suroviny, snížit výdaje a mimo jiné také zjistit, které položky z menu jejich zákazníkům nejvíce zachutnaly. Některým podnikům se povedlo snížit odpad až o 56 %.

A jak to vlastně funguje? Na pohled obyčejný koš díky digitální váze, kameře a tabletu automaticky rozpozná potraviny, které se v kuchyni vyhodí. Všechny záznamy pečlivě ukládá, analyzuje a nakonec poskytne kuchyni detailní report, který je nepostradatelným pomocníkem v plánování nabídky, omezení zbytečného odpadu a samozřejmě také ve vytvoření ziskového byznys plánu.

Winnow Vision, jak se nazývá nejnovější produkt, se stal součástí hned několika pilotních projektů a od loňského ledna spolupracuje s některými velkými značkami, včetně obchodního domu IKEA. „Stanovili jsme si ambiciózní cíl, a to snížit před koncem srpna 2020 náš potravinový odpad o 50 %. Naše spolupráce s Winnow je pro dosažení tohoto cíle rozhodující,“ řekl Hege Sæbjørnsen, manažer pro udržitelnost společnosti IKEA a doplnil: „víme, že plýtvání potravinami je složitý problém, ale Winnow Vision dokazuje, že řešení, která by pomohla tento problém eliminovat, složitá být nemusí.“ Systém s současnosti používá také Ikea Česká republika.

Kromě informací ohledně finanční úspory, umí Winnow Vision přepočítat také úsporu environmetální, tedy to, jak moc jsme citlivějším hospodařením s potravinami ušetřili životní prostředí. Pilotní studie z holandského obchodního domu Ikea v Eindhovenu ukazuje, že díky „chytrému koši“ od roku 2017 ušetřili 48 000 jídel (odpovídající částce přes sto tisíc eur) a zabránili tak uvolnění 92 tun oxidu uhličitého do ovzduší. A pozitivní změnu hlásí i hotely, které Winnow Vision používají. Například dubajskému hotelu Armani se podařilo snížit odpad o 47 % a ušetřit tak v přepočtu téměř 920 tisíc korun, rezort Club Med na Bali dosáhl úspory 56 % a zabránil tak uvolnění 6,7 tun oxidu uhličitého.

Aktuální Winnow Vision se od založení v roce 2013 dočkala „upgradované“ verze a nyní je již ve více než 40 zemích světa. Zatímco původní systém vyžadoval velkou účast kuchaře, který musel sdělit, co právě vyhodil, nejnovější verze to díky umělé inteligenci po krátkém zaškolení zvládá sama.

Winnow není jediným systémem, který napomáhá snižovat plýtvání potravinami v restauracích a jídelnách. Na podobném principu fungují také další dvě americké společnosti: Lean Path a Phood.

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru