Jiný kraj, jiný mrav. A to platí i na obalech

Průzkum trhu v osmi zemích EU odhalil, že i jeden typ produktu, například čerstvý džus, může nést jak datum „spotřebujte do“, tak datum „minimální trvanlivost“. Zkoumali jsme, jak je to u nás.

Povinnost uvádět na výrobku datum minimální trvanlivosti nebo spotřeby požaduje legislativa Evropské unie. Zůstává primárně na výrobci, jaký zvolí typ označení. Trvanlivost produktu se totiž odvíjí od druhu potraviny, surovin, které byly při výrobě použity, technologických postupů a taky výsledku analýzy nebezpečí. Výsledkem je, že se informace na obalech každého výrobku liší.

V roce 2018 proběhl v Evropské unii výzkum, jehož výsledky můžete vidět v této tabulce. Červené sloupečky zobrazují použití označení „spotřebujte do“ a růžová barva označení „minimální trvanlivost do“. Jak je vidět, v každé zemi je to jinak.

Zatímco v Německu a Švédsku nesou jogurty výhradně označení „minimální trvanlivost“, v ostatních zemích to je téměř výhradně označení „spotřebujte do“. Nejkonzistentnějším ze zkoumaných produktů byly trvanlivé omáčky, které nesly ve 100 % případů datum minimální trvanlivosti. Největší rozdíly byly oproti tomu odhaleny u chlazených těstovin, čerstvého mléka a jogurtů.

Jak je to u nás?

Česká republika do evropského výzkumu zařazená nebyla, a tak nás zajímalo, jak to s výrobky v tuzemsku je. Proto jsme za pomoci dobrovolníků prošli zboží v pěti obchodních řetězcích. Zaměřili jsme se celkem na patnáct druhů produktů (deset z nich stejných jako ve výše zmíněném průzkumu a pět dalších – majonéza, sušenky, trvanlivý džus, špagety a balená zelenina/houby).

Objevili jsme, že u sýru eidam, majonézy, hořčice, balené zeleniny a chlazeného džusu se používají oba druhy označení. Ostatní produkty nesly ve 100 % případů buď označení „spotřebujte do“, nebo „minimální trvanlivost do“.

V rámci průzkumu jsme mapovali také další informace, které výrobci na obaly uvádějí – zejména podmínky skladování a instrukce, jak s produktem nakládat po jeho otevření. I u těchto informací je primárně na výrobci, co na obal napíše a jaká slova zvolí. Je proto úplně běžné, že si jeden den koupíte šunku, která by měla být skladována v teplotě do 4°C a spotřebována ihned po otevření, jindy zase narazíte na produkt, který dle výrobce vydrží otevřený dva dny v 7°C.

Co to znamená pro nás spotřebitele?

Výrobci to s námi myslí dobře a snaží se na obaly uvádět maximum informací k tomu, abychom si jejich produkty mohli užít v maximální kvalitě a kondici. Málokoho baví luštit písmenka na obalech, zejména u čerstvého a rychle se kazícího zboží však může naše chování stav produktu významně ovlivnit.

Zjistěte víc o datech na obalu díky projektu Spotřebuj mě

 

 

Foto: Zachraň jídlo

Brožura ke kampani Spotřebuj mě

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru