Vážení zbylých jídel ve školních jídelnách

Taky by se vám líbilo, když by děti mohly ovlivnit nabídku jídel ve školních jídelnách? Fresh&Tasty zajišťuje obědy ve dvanácti z nich. Tento rok testují nový projekt, díky kterému edukují vedení škol, rodiče a především malé strávníky o potravinovém odpadu a přihlíží k jejich chuťovým preferencím. Zeptali jsme se Aleny Větrovcové z Fresh&Tasty, jak projekt funguje, co je jeho cílem a proč je pro ně plýtvání jídlem důležité téma.

Fresh&Tasty spustilo projekt Vážení zbylých jídel ve školních jídelnách. Díky němu zjišťují, jaké jídlo mají malí strávníci nejvíce v oblibě a jaké končí v koši. Na základě těchto dat tvoří vyvážené jídelníčky, které přihlíží na dětské preference, a tím eliminují potravinový odpad.

Kdy jste spustili projekt vážení jídla, v jakém je stádiu a kam byste ho rádi posunuli do budoucna?

Vážíme od března, je to tedy v začátcích a nemáme zatím úplně velké množštví dat. Sledujeme denní odpad (tedy, co zůstane na talíři), čímž zároveň monitorujeme oblíbenost nabízených jídel u dětských strávníků. Zatím jsme začali v jedné z našich školních jídelen a do budoucna bychom ho rádi implementovali v dalších školních kantýnách. V tuto chvíli stravujeme děti ve 12 školních jídelnách. Samozřejmě množství zbytků záleží na oblíbenosti jednotlivých jídel, ale vstupuje do toho také váha zpracovaných surovin v konkrétním jídle.

Co je cílem projektu a kde ho testujete?

Cílem je redukovat zbytky hotových jídel na školách a zároveň poskytnout dětem oblíbenou, ale přesto vyváženou stravu. Projekt jsme začali testovat ve školní jídelně ve Francouzském lyceu v Praze.

Existují nějaké zpětné reakce? Například porovnání reakcí zaměstnanců výdeje, rodičů a dětí.

Vážení zbytků jídel zatím zkoušíme jen interně, abychom získali data k tomu, která jídla jsou u dětí nejvíce oblíbená, v jaké dny a při jakých jídlech je odpad nejvyšší atd.
Dětem samozřejmě nejvíce chutnají těstoviny, tam je sice odpadu minimum, ale my se musíme postarat zároveň i o to, aby děti jedly vyváženě, nasazujeme tedy do jídelníčku různé druhy jídel v rozličných úpravách, abychom vyhověli dětským chutím a zároveň minimalizovali množství odpadu. Je to zatím jen pro naši informaci a lepší práci s jídelním lístkem, zaagažování dětí a rodičů bude následný krok, který vyžaduje technologii a přípravu.

„Jde o postupnou edukaci nejen ve směru šetření potravinami a surovinami, ale především směrem k vyvážené stravě a pestrému jídelníčku. Věříme, že návyky, které v tomto směru získají děti v co nejútlejším věku, ovlivňují následně jejich celý život.“

Jakou změnu na straně strávníků očekáváte?

Změny zatím děláme na naší straně a podáváme jim nabídku jídel v takovém složení, aby jim co nejvíce chutnalo a zároveň bylo nutričně vyvážené.
Děti nemůžeme nijak omezovat v množství, které si vezmou, nebo jim nějakým způsobem vytýkat, že něco nedojedly. Jde o postupnou edukaci nejen ve směru šetření potravinami a surovinami, ale především směrem k vyvážené stravě a pestrému jídelníčku. Věříme, že návyky, které v tomto směru získají děti v co nejútlejším věku, ovlivňují následně celý jejich život.

Bylo by funkční takové měření implementovat na více školách? Je to reálné?

Vidíme to jako reálné, jen to vyžaduje čas, edukaci dětí i rodičů a nasazení vhodné technologie.

Doplňujete měření o další aktivity a informace pro strávníky?

Ano, samozřejmě. Jak jsem zmiňovala výše, cílem není jen redukce odpadu, ale jde především o to, ukázat mladým strávníkům zdravou a vyváženou cestu k výživě. Zahájili jsme proto také spolupráci s oganizací “NeHladu”, která má za cíl nejen výživově optimalizovat jídlo, které dětem podáváme, ale především edukaci dětí, rodičů a samozřejmě také našeho personálu ve školních jídelnách.

Jak důležitá je pro vaši firmu otázka udržitelnosti a jak se jí snažíte dosáhnout?

Otázkou udržitelnosti se zabýváme už několik let ve všech svých divizích. Udržitelnost je v různých podobách součástí mise a firemních hodnot celé naší společnosti. Hosté a klienti Zátiší Group oceňují filantropické aktivity, na které se svou návštěvou podílejí. Uvědomujeme si, že rosteme jen díky svým hostům a o své štěstí se chceme podělit s těmi, kteří ho tolik nemají.

Zátiší Group dlouhodobě podporovalo různé charitativní projekty po celém světě. Náš catering začal s “Udržitelnými eventy” už v listopadu 2018, kdy se konala naše první udržitelná akce v Kongresovém centru Praha ve spolupráci s Byznys pro společnost. Představili jsme zde koncept „Miska na celý večer“. Event byl postaven na minimu odpadu – co hosté nedojedli, mohli si odnést domů. Tento koncept byl později replikován na další eventy a naši klienti si je dlouhodobě chválí.

Pokud nám to hygienická pravidla dovolují, snažíme se přebytky jídla z našeho e-shopu darovat potřebným. V souvislosti s udržitelností jsme v naší divizi Fresh&Tasty jako první v ČR začali využívat technologii Leanpanth, která pomáhá s optimalizací spotřeby jídla.

Firma Fresh&Tasty pod Zátiší Group s námi spolupracuje na projektu Zachraň oběd a i díky nim se nám k dnešku podařilo darovat víc než 11 000 obědů, které by jinak skončily v koši, lidem v nouzi.

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru