Legislativní krok vpřed pro záchranu jídla

Vzniká projekt 365 dní pro potravinové banky, který legislativně a systémově zjednoduší darování jídla a my jsme u toho.

Vzniká projekt 365 dní pro potravinové banky, jehož cílem je prosazení systémových a legislativních změn, které povedou k omezení plýtvání potravinami a usnadnění jejich darování. Pomoc projektu přislíbil i místopředseda Sněmovny Jan Bartošek.

Změny se mají týkat podoby celkového fungování potravinových bank a mají obsahovat:

  • Vytvoření návrhu legislativního rámce, který usnadní spolupráci s potravinovou bankou na straně dárce i příjemce nezávisle na jejich velikosti.
  • Vyhledávání a podpora vhodných startupů / společností pro případné pilotní projekty, které mohou zefektivnit fungování bank.
  • Návrh udržitelného financování darovacího procesu od darování, přes banku, až po příjemce s výstupem v podobě konkrétních změn legislativy.
  • Zefektivnění darovací logistiky, která povede ke zjednodušení celého darovacího procesu.

Za Zachraň jídlo se Anna Strejcová spojila s Nesnězeno, Impact Hub Praha, Liftago a Potravinovou bankou Praha a Středočeský kraj a podepsali memorandum, které je prvním krokem k systémové změně v darování jídla.

 

Zdroj

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru