Zachraň jídlo – tentokrát na výstavě

Až do 31. října můžete v pražské Galerii Atrium v Atriu na Žižkově objevovat interaktivní výstavu Zachraň jídlo! Podíleli jsme se na něm společně s týmem Atria, kurátorem Fuczikem a umělci Vendulou Chalánkovou a Viliamem Slaminkou. Dozvíte se, jak k nám jídlo cestuje nebo kolik vody je potřeba na jeho výrobu.
Datum: 21.06.2021
...hledáme způsoby, jak neplýtvat

Za více než polovinou vyhozeného jídla v EU stojí domácnosti. Přitom by bylo možné potraviny ještě využít. Zbylé knedlíky nemusí skončit v koši, z tvrdého chleba se dají připravit nové dobroty a zelenina je stejně dobrá, i když už nevypadá jako z reklamního letáku. Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! ukazuje, kolik vody a dalších zdrojů s vyhozeným jídlem přijde na zmar, a učí, jak plýtvání jídlem omezit.

 

Výstavu najdete v Atriu na Žižkově a my jsme moc rádi, že jsme se na ní mohli podílet. Naše ředitelka Anna Strejcová k výstavě řekla: „Baví nás propojovat téma produkce jídla a plýtvání spolu s uměleckým prostředím.

Téma, kterému se věnujeme už řadu let, získává díky uměleckým dílům nový a neotřelý rozměr.

Věřím, že děti i jejich rodiče se tu dozví nové informace o jídle, se kterým se každodenně setkávají ve své kuchyni. Kromě jiného se ve výstavě věnujeme i možnosti darování hotových jídel z jídelen, což je naše letošní velké téma.“

Děti i dospělí mohou do výstavy zasahovat, doplňovat ji a obohacovat její poselství o vlastní zkušenosti. Sami si vyzkoušíte, jaké vzdálenosti musí jídlo urazit, než se dostane na náš stůl, nebo si uvaříte beze zbytků. „Spolupráce s Vendulou Chalánkovou a Viliamem Slaminkou probíhala díky protiepidemickým opatřením většinu času na dálku. Přípravy tak byly hodně náročné. O to větší radost máme ze společného výsledku,“ přibližuje kurátor výstavy Fuczik.

Na výstavě uvidíte také díla legendy českého surrealismu Jana Švankmajera, slovenského umělce Petera Králika nebo studentů Mirka Koudely a Daniila Masagutova.

Doprovodný program bude zaměřen na děti i dospělé a vysvětlí, jak omezit plýtvání surovinami, představí nejrůznější způsoby práce s jídlem i nové netradiční recepty a nabídne komentované prohlídky.

Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo!
16. 6.–31. 10., Atrium na Žižkově – Galerie Atrium
Čajkovského 12, Praha 3 – Žižkov
Vstupné dobrovolné.
Více na atriumzizkov.cz

Další novinky

06. 04. 2022 Legislativní krok vpřed pro záchranu jídla

Vzniká projekt 365 dní pro potravinové banky, jehož cílem je prosazení systémových a legislativních změn, které povedou k omezení plýtvání…

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení