Zachraň jídlo – tentokrát na výstavě

Až do 31. října 2022 jsme mohli v pražské Galerii Atrium v Atriu na Žižkově objevovat interaktivní výstavu Zachraň jídlo! Podíleli jsme se na ní společně s týmem Atria, kurátorem Fuczikem a umělci Vendulou Chalánkovou a Viliamem Slaminkou. Dozvědět jste se na ní mohli, jak k nám jídlo cestuje nebo kolik vody je potřeba na jeho výrobu.

Za více než polovinou vyhozeného jídla v EU stojí domácnosti. Přitom by bylo možné potraviny ještě využít. Zbylé knedlíky nemusí skončit v koši, z tvrdého chleba se dají připravit nové dobroty a zelenina je stejně dobrá, i když už nevypadá jako z reklamního letáku. Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! ukazuje, kolik vody a dalších zdrojů s vyhozeným jídlem přijde na zmar, a učí, jak plýtvání jídlem omezit.

 

Výstavu jste mohli najít v Atriu na Žižkově a my jsme moc rádi, že jsme se na ní mohli podílet. Naše ředitelka Anna Strejcová k výstavě řekla: „Baví nás propojovat téma produkce jídla a plýtvání spolu s uměleckým prostředím.

Téma, kterému se věnujeme už řadu let, získává díky uměleckým dílům nový a neotřelý rozměr.

Věřím, že děti i jejich rodiče se tu dozví nové informace o jídle, se kterým se každodenně setkávají ve své kuchyni. Kromě jiného se ve výstavě věnujeme i možnosti darování hotových jídel z jídelen, což je naše letošní velké téma.“

Děti i dospělí mohly do výstavy zasahovat, doplňovat ji a obohacovat její poselství o vlastní zkušenosti. Sami si vyzkoušely, jaké vzdálenosti musí jídlo urazit, než se dostane na stůl, nebo si uvařily beze zbytků. „Spolupráce s Vendulou Chalánkovou a Viliamem Slaminkou probíhala díky protiepidemickým opatřením většinu času na dálku. Přípravy tak byly hodně náročné. O to větší radost máme ze společného výsledku,“ přibližuje kurátor výstavy Fuczik.

Součástí výstavy byla také díla legendy českého surrealismu Jana Švankmajera, slovenského umělce Petera Králika nebo studentů Mirka Koudely a Daniila Masagutova.

Doprovodný program byl zaměřen na děti i dospělé a vysvětlil, jak omezit plýtvání surovinami, představil nejrůznější způsoby práce s jídlem i nové netradiční recepty a nabídl i komentované prohlídky.

Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo!
16. 6.–31. 10. 2022, Atrium na Žižkově – Galerie Atrium
Čajkovského 12, Praha 3 – Žižkov
Vstupné dobrovolné.
Více na atriumzizkov.cz

9. 6. 2022 – 13. 11. 2022, Muzeum Kroměřížska
Velké náměstí 38/21, Kroměříž
Více na muzeum-km.cz

19.01.2023 – 28.06.2023 Galerie Eisler Opava
vstupné 20 Kč
Více na galerieopava.cz

 

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru