SUŠENKY Z DUŽINY PO ODŠŤAVŇOVÁNÍ

Odšťavňování je hitem po celý rok, nejen v létě. Asi většina z nás při něm vyhazuje nemalé množství vlákniny, která v odštavňovači zůstává. Přitom je to cenná a zdraví prospěšná ingredience!

Jen namátkou pár kvalit: vláknina pomáhá při hubnutí – udržuje pocit sytosti a nepřidává zbytečné kalorie, přispívá k plynulému zažívání a dokonce umí i snižovat cholesterol. Některé dužiny mají i léčivé nebo kosmetické účinky. Třeba ty citrusové jsou výborné na napnutí kůže vyhlazování vrásek. Ty s obsahem škrobu zase účinné na lokální infekce a drobná kožní poranění.

Ze zbytkové ovocné či zeleninové drti, která je vlákninou doslova nabitá, si můžete upéct třeba sušenky, perník, müsli tyčinky a spoustu dalších pochutin. Dobrou chuť!

Záchranářské recepty radí, jak zužitkovat jídlo, aby se nemuselo vyhodit. Tvorba receptu byla podpořena z grantu Hlavního města Prahy „Společně proti plýtvání jídlem v Praze“.

 

 

Ingredience

Šťáva:

hruška

okurka

jablko

hrozny

citron

zázvor

tymián

 

Sušenky:

vláknina z odšťavňování

ovesné vločky

mouka

olej

cukr

skořice

slunečnicová semínka

 

Další recepty: