Zelňačka se sušenými švestkami

Typickou plodinou českých zahrad jsou švestky, které jsou zrovna v sezóně 💜 Ať už máte chuť na něco slaného nebo sladkého, švestky jsou tu pro tebe. Máme čtyři nové švestkové recepty a tady je první z nich.

Ingredience

  • kysané zelí – 1 balení
  • větší cibule – 1 ks
  • brambory – 5 středně velkých ks
  • mrkev – 2 ks
  • vývar nebo voda – 1,5 l
  • rostlinný olej – 2 polévkové lžíce
  • sladká mletá paprika – 3 čajové lžičky
  • uzená mletá paprika –1 čajová lžička
  • drcený kmín – 1 čajová lžička
  • sůl, pepř a ocet dle chuti
  • klobása/uzené tofu – 1 ks
  • sušené švestky – 100 g
  • případně smetana na zjemnění

Postup

  1. Cibuli nakrájejte na jemno a osmažte na oleji v hrnci. Přidejte
    koření, vývar/ vodu, brambory a mrkev pokrájené na kostky a
    nechte vařit 10 min.

  2. Přidejte zelí. Pokud jsou vlákna moc dlouhá, nejdřív ho
    překrájejte. Vložte sušené švestky a vařte dalších 10 minut.

  3. Klobásu, nebo uzené tofu si nakrájejte na kostky a osmažte na pánvi vedle na oleji.

  4. Hotovou polévku můžete zakápnout smetanou a octem – dodá jí zajímavou slanost i další rozměr kyselosti. Podávejte s pečivem.

Tento recept pro vás připravila

Kája Braunová

Kája se stará o texty na sociální sítě a jídlo je její láska. Podnikala v gastru a vařila na mnoha akcích, takže její recepty jsou zaručená dobrota.

Foto: ilustrační ze stránky cuketka.cz

Ingredience

  • kysané zelí – 1 balení
  • větší cibule – 1 ks
  • brambory – 5 středně velkých ks
  • mrkev – 2 ks
  • vývar nebo voda – 1,5 l
  • rostlinný olej – 2 polévkové lžíce
  • sladká mletá paprika – 3 čajové lžičky
  • uzená mletá paprika –1 čajová lžička
  • drcený kmín – 1 čajová lžička
  • sůl, pepř a ocet dle chuti
  • klobása/uzené tofu – 1 ks
  • sušené švestky – 100 g
  • případně smetana na zjemnění

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraň oběd

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru