Typickou plodinou českých zahrad jsou švestky, které jsou zrovna v sezóně 💜 Ať už máte chuť na něco slaného nebo sladkého, švestky jsou tu pro tebe. Máme čtyři nové švestkové recepty a tady je první z nich.
Ingredience
- kysané zelí – 1 balení
- větší cibule – 1 ks
- brambory – 5 středně velkých ks
- mrkev – 2 ks
- vývar nebo voda – 1,5 l
- rostlinný olej – 2 polévkové lžíce
- sladká mletá paprika – 3 čajové lžičky
- uzená mletá paprika –1 čajová lžička
- drcený kmín – 1 čajová lžička
- sůl, pepř a ocet dle chuti
- klobása/uzené tofu – 1 ks
- sušené švestky – 100 g
- případně smetana na zjemnění
Postup
Cibuli nakrájejte na jemno a osmažte na oleji v hrnci. Přidejte
koření, vývar/ vodu, brambory a mrkev pokrájené na kostky a
nechte vařit 10 min.Přidejte zelí. Pokud jsou vlákna moc dlouhá, nejdřív ho
překrájejte. Vložte sušené švestky a vařte dalších 10 minut.Klobásu, nebo uzené tofu si nakrájejte na kostky a osmažte na pánvi vedle na oleji.
Hotovou polévku můžete zakápnout smetanou a octem – dodá jí zajímavou slanost i další rozměr kyselosti. Podávejte s pečivem.
Kája Braunová
Kája se stará o texty na sociální sítě a jídlo je její láska. Podnikala v gastru a vařila na mnoha akcích, takže její recepty jsou zaručená dobrota.
Foto: ilustrační ze stránky cuketka.cz
Ingredience
- kysané zelí – 1 balení
- větší cibule – 1 ks
- brambory – 5 středně velkých ks
- mrkev – 2 ks
- vývar nebo voda – 1,5 l
- rostlinný olej – 2 polévkové lžíce
- sladká mletá paprika – 3 čajové lžičky
- uzená mletá paprika –1 čajová lžička
- drcený kmín – 1 čajová lžička
- sůl, pepř a ocet dle chuti
- klobása/uzené tofu – 1 ks
- sušené švestky – 100 g
- případně smetana na zjemnění
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Rychlé, Slané
- Ovoce
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!