Stir-fry je asijská technika rychlé přípravy zeleniny či masa. Vtip je v tom, že suroviny nakrájíte na malé kousky a v pánvi je zprudka opékáte na malém množství oleje za častého míchání. Využijete v něm i drobné lístky, nať pórku, košťál nebo stonky bylinek.
Ingredience
250 g pórku včetně zelené části
250 g brokolice včetně košťálů
1 mrkev
1 hrst čerstvého koriandru
2 stroužky česneku
1 chilli paprička
3 lžíce řepkového oleje
2 filety ančovičky
šťáva z ¼ citronu
sůl a pepř
Postup
1. Pórek pečlivě omyjte, nakrájejte na proužky, ty podle potřeby znovu propláchněte a nechte okapat v cedníku. Brokolici rozeberte na růžičky, košťál okrájejte až ke křehké středové části a vše pokrájejte na stejně velké kousky.
2. Mrkev očistěte kartáčkem, případně oloupejte, podélně rozkrojte napůl a nasekejte na tenké, šikmé plátky.
3. Lístky koriandru otrhejte, stonky nasekejte najemno. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Chilli papričku nakrájejte na plátky.
4. Ve velké pánvi rozehřejte olej. Ančovičku nakrájejte nadrobno, zlehka ji opečte, přisypte česnek, chilli papričku a stonky koriandru a zprudka restujte 30 vteřin.
5. Přidejte připravenou zeleninu a za stálého míchání ji opékejte pár minut, až zkřehne, ale stále zůstane křupavá.
6. Osolte, opepřete, zakápněte citronovou šťávou a podávejte posypané lístky koriandru.
7. Smažte na velkém plameni. Směs pravidelně míchejte a přidejte sůl a pepř. Podávejte samotné, s vaječnými nudlemi nebo jako přílohu k masu. A nebojte se zkoušet nové kombinace, o tom přesně stir-fry je.
8. Na talíři ještě posypte lístky koriandru a podávejte.
TIP: Stir-fry můžete dochutit také sójovou omáčkou, rybí omáčkou, rýžovým octem či worcesterskou omáčkou. Výraznější aroma získáte restováním na sezamovém oleji. Na závěr můžete nasucho opéct sezamová semínka a pokrm jimi posypat.
Zuzana Štěpničková
Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.
Ingredience
250 g pórku včetně zelené části
250 g brokolice včetně košťálů
1 mrkev
1 hrst čerstvého koriandru
2 stroužky česneku
1 chilli paprička
3 lžíce řepkového oleje
2 filety ančovičky
šťáva z ¼ citronu
sůl a pepř
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Rychlé, Slané, Vegetarianské
- Zelenina
Zachraň oběd
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.