Zahřeje a posílí vás proti chřipce. Do této polévky navíc spotřebujete jak cizrnu, tak její nálev.
Ingredience
Polévka
3 lžíce oleje
2 cibule
3 mrkve
kousek celeru nebo petržele
další zelenina (cca 500 g) – květák, brokolice, pórek, kapusta, zelí, cuketa, rajčata, řapíkatý celer, brambory, fazolky, hrášek, paprika celerová, petrželová či jiná nať…
3 stroužky česneku
1/4 lžičky drceného kmínu (může být i římský)
3 bobkové listy
6 kuliček nového koření
1/2 lžičky sušených bylinek
sůl a pepř
šťáva z 1/2 citronu
1 l vody nebo vývaru
nálev z cizrny
Kořeněná cizrna
250 g cizrny nebo jiných luštěnin
2 lžíce oleje
2 stroužky česneku
1/2 lžičky uzené papriky
1/2 lžičky bylinek
špetka cukru
pár kapek citronu
sůl a pepř
Postup
1. Cibuli nakrájejte najemno. Ve větším hrnci rozpalte olej, přidejte cibuli a restujte dozlatova.
2. Mrkev, celer či jinou kořenovou zeleninu nakrájejte na kostičky, přidejte k cibuli a několik minut restujte.
3. Připravte zbylou zeleninu. Květák a brokolici rozdělte na menší růžičky, košťály oloupejte a nakrájejte na kostičky, listy nasekejte.
4. Brambory nemusíte loupat, stačí je důkladně umýt. Ostatní zeleninu nakrájejte na kostičky nebo proužky. Vše přidejte do hrnce spolu s kořením, solí a pepřem a několik minut restujte.
5. Přidejte vodu nebo vývar, nálev z cizrny, citronovou šťávu a prolisovaný česnek. Promíchejte, přikryjte pokličkou a na mírném plameni nechte vařit 10 až 15 minut nebo dokud všechna zelenina nezměkne.
6. Mezitím rozehřejte na pánvi olej, přidejte česnek, cizrnu a všechny zbylé ingredience a restujte několik minut.
Polévku podávejte v hlubších talířích nebo miskách a ozdobte kořeněnou cizrnou, případně čerstvými bylinkami či natěmi.

Bára Kebová
Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.
Ingredience
Polévka
3 lžíce oleje
2 cibule
3 mrkve
kousek celeru nebo petržele
další zelenina (cca 500 g) – květák, brokolice, pórek, kapusta, zelí, cuketa, rajčata, řapíkatý celer, brambory, fazolky, hrášek, paprika celerová, petrželová či jiná nať…
3 stroužky česneku
1/4 lžičky drceného kmínu (může být i římský)
3 bobkové listy
6 kuliček nového koření
1/2 lžičky sušených bylinek
sůl a pepř
šťáva z 1/2 citronu
1 l vody nebo vývaru
nálev z cizrny
Kořeněná cizrna
250 g cizrny nebo jiných luštěnin
2 lžíce oleje
2 stroužky česneku
1/2 lžičky uzené papriky
1/2 lžičky bylinek
špetka cukru
pár kapek citronu
sůl a pepř
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Rychlé, Slané, Vegetarianské
- Zelenina
Podpořte nás bez placení navíc
Stačí malá změna ve způsobu, jak nakupujete online. Díky Givt.cz můžete podpořit Zachraň jídlo, aniž byste utratili korunu navíc. Stačí si přidat do prohlížeče rozšíření nebo stáhnout mobilní aplikaci a pak vybrat naši organizaci. Nakupovat přes Givt můžete ve více než 1 500 e-shopech!