Zahřeje a posílí vás proti chřipce. Do této polévky navíc spotřebujete jak cizrnu, tak její nálev.
Ingredience
Polévka
3 lžíce oleje
2 cibule
3 mrkve
kousek celeru nebo petržele
další zelenina (cca 500 g) – květák, brokolice, pórek, kapusta, zelí, cuketa, rajčata, řapíkatý celer, brambory, fazolky, hrášek, paprika celerová, petrželová či jiná nať…
3 stroužky česneku
1/4 lžičky drceného kmínu (může být i římský)
3 bobkové listy
6 kuliček nového koření
1/2 lžičky sušených bylinek
sůl a pepř
šťáva z 1/2 citronu
1 l vody nebo vývaru
nálev z cizrny
Kořeněná cizrna
250 g cizrny nebo jiných luštěnin
2 lžíce oleje
2 stroužky česneku
1/2 lžičky uzené papriky
1/2 lžičky bylinek
špetka cukru
pár kapek citronu
sůl a pepř
Postup
1. Cibuli nakrájejte najemno. Ve větším hrnci rozpalte olej, přidejte cibuli a restujte dozlatova.
2. Mrkev, celer či jinou kořenovou zeleninu nakrájejte na kostičky, přidejte k cibuli a několik minut restujte.
3. Připravte zbylou zeleninu. Květák a brokolici rozdělte na menší růžičky, košťály oloupejte a nakrájejte na kostičky, listy nasekejte.
4. Brambory nemusíte loupat, stačí je důkladně umýt. Ostatní zeleninu nakrájejte na kostičky nebo proužky. Vše přidejte do hrnce spolu s kořením, solí a pepřem a několik minut restujte.
5. Přidejte vodu nebo vývar, nálev z cizrny, citronovou šťávu a prolisovaný česnek. Promíchejte, přikryjte pokličkou a na mírném plameni nechte vařit 10 až 15 minut nebo dokud všechna zelenina nezměkne.
6. Mezitím rozehřejte na pánvi olej, přidejte česnek, cizrnu a všechny zbylé ingredience a restujte několik minut.
Polévku podávejte v hlubších talířích nebo miskách a ozdobte kořeněnou cizrnou, případně čerstvými bylinkami či natěmi.
Bára Kebová
Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.
Ingredience
Polévka
3 lžíce oleje
2 cibule
3 mrkve
kousek celeru nebo petržele
další zelenina (cca 500 g) – květák, brokolice, pórek, kapusta, zelí, cuketa, rajčata, řapíkatý celer, brambory, fazolky, hrášek, paprika celerová, petrželová či jiná nať…
3 stroužky česneku
1/4 lžičky drceného kmínu (může být i římský)
3 bobkové listy
6 kuliček nového koření
1/2 lžičky sušených bylinek
sůl a pepř
šťáva z 1/2 citronu
1 l vody nebo vývaru
nálev z cizrny
Kořeněná cizrna
250 g cizrny nebo jiných luštěnin
2 lžíce oleje
2 stroužky česneku
1/2 lžičky uzené papriky
1/2 lžičky bylinek
špetka cukru
pár kapek citronu
sůl a pepř
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Rychlé, Slané, Vegetarianské
- Zelenina
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!