Zeleninová polévka s kořeněnou cizrnou

Zahřeje a posílí vás proti chřipce. Do této polévky navíc spotřebujete jak cizrnu, tak její nálev.

Ingredience

Polévka

3 lžíce oleje

2 cibule

3 mrkve

kousek celeru nebo petržele

další zelenina (cca 500 g) – květák, brokolice, pórek, kapusta, zelí, cuketa, rajčata, řapíkatý celer, brambory, fazolky, hrášek, paprika celerová, petrželová či jiná nať…

3 stroužky česneku

1/4 lžičky drceného kmínu (může být i římský)

3 bobkové listy

6 kuliček nového koření

1/2 lžičky sušených bylinek

sůl a pepř

šťáva z 1/2 citronu

1 l vody nebo vývaru

nálev z cizrny

Kořeněná cizrna

250 g cizrny nebo jiných luštěnin

2 lžíce oleje

2 stroužky česneku

1/2 lžičky uzené papriky

1/2 lžičky bylinek

špetka cukru

pár kapek citronu

sůl a pepř

Postup

1. Cibuli nakrájejte najemno. Ve větším hrnci rozpalte olej, přidejte cibuli a restujte dozlatova.

2. Mrkev, celer či jinou kořenovou zeleninu nakrájejte na kostičky, přidejte k cibuli a několik minut restujte.

3. Připravte zbylou zeleninu. Květák a brokolici rozdělte na menší růžičky, košťály oloupejte a nakrájejte na kostičky, listy nasekejte.

4. Brambory nemusíte loupat, stačí je důkladně umýt. Ostatní zeleninu nakrájejte na kostičky nebo proužky. Vše přidejte do hrnce spolu s kořením, solí a pepřem a několik minut restujte.

5. Přidejte vodu nebo vývar, nálev z cizrny, citronovou šťávu a prolisovaný česnek. Promíchejte, přikryjte pokličkou a na mírném plameni nechte vařit 10 až 15 minut nebo dokud všechna zelenina nezměkne.

6. Mezitím rozehřejte na pánvi olej, přidejte česnek, cizrnu a všechny zbylé ingredience a restujte několik minut.
Polévku podávejte v hlubších talířích nebo miskách a ozdobte kořeněnou cizrnou, případně čerstvými bylinkami či natěmi.

Tento recept pro vás připravila

Bára Kebová

Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.

Tento recept vznikl za podpory Magistrátu hlavního města Prahy.

Ingredience

Polévka

3 lžíce oleje

2 cibule

3 mrkve

kousek celeru nebo petržele

další zelenina (cca 500 g) – květák, brokolice, pórek, kapusta, zelí, cuketa, rajčata, řapíkatý celer, brambory, fazolky, hrášek, paprika celerová, petrželová či jiná nať…

3 stroužky česneku

1/4 lžičky drceného kmínu (může být i římský)

3 bobkové listy

6 kuliček nového koření

1/2 lžičky sušených bylinek

sůl a pepř

šťáva z 1/2 citronu

1 l vody nebo vývaru

nálev z cizrny

Kořeněná cizrna

250 g cizrny nebo jiných luštěnin

2 lžíce oleje

2 stroužky česneku

1/2 lžičky uzené papriky

1/2 lžičky bylinek

špetka cukru

pár kapek citronu

sůl a pepř

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru