Zelenina naložená do oleje „La Giardiniera“

Italský název lze přeložit jako zahrada ve sklenici a odkazuje na tradiční způsob uchovávání úrody. Olej funguje jako přirozený konzervant, jehož sílu násobí ještě sůl. Koření, cukr a vinný ocet se postarají o dochucení.

Ingredience

1 kg zeleniny (papriky, květák, celer, řapíkatý celer, mrkev, cibule, cuketa, zelené fazolky)
750 ml bílého vinného octa
750 ml vody
50 g soli
30 g cukru (lze vynechat)
řepkový olej, olivový olej na zalití zeleniny
dle chuti chilli, česnek, bobkový list, hřebíček, celý pepř

Postup

1. Ve velké pánvi nebo širokém kastrolu přiveďte k varu ocet s vodou a přidejte sůl, cukr a koření podle chuti.

2. Mezitím zeleninu očistěte a nakrájejte na malé kousky, proužky nebo kolečka.

3. Každý druh zeleniny postupně povařte krátce v nálevu, aby zelenina zkřehla, ale zůstala ještě křupavá. Vyjměte ji děrovanou naběračkou a nechte v cedníku nebo na mělkém talíři okapat.

4. Zeleninu rovnoměrně rozdělte do sterilizovaných sklenic. Zalijte ji olejem jen tak, aby byla ponořená, a pevně sklenici zavíčkujte. Několikrát jemně poklepejte dnem o pracovní plochu, aby se rozptýlily všechny vzduchové bubliny. Takto upravená zelenina se dá jíst okamžitě, nejlépe ale chutná zhruba za 2 týdny.

5. Uzavřené sklenice můžete ještě rychle sterilovat – postavte je do hrnce s horkou vodou, přiveďte k varu, povařte 1 minutu, vyjměte a nechte uschnout na prkénku na utěrce.

Takto konzervovaná zelenina vydrží v chladu a tmě až 1 rok. Po otevření ji můžete uchovávat mimo lednici až 1 měsíc, z lednice ji můžete ujídat postupně až 3 měsíce.

TIP: Jediné, co je dobré dodržet alespoň přibližně, je poměr zeleniny a nálevu, tedy na 1 kg zeleniny použijte 1,5 l nálevu. Octový nálev můžete namíchat v poměru 1 : 1, tedy 1 díl octa na 1 díl vody, nebo 2 : 1 ve prospěch octa.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

1 kg zeleniny (papriky, květák, celer, řapíkatý celer, mrkev, cibule, cuketa, zelené fazolky)
750 ml bílého vinného octa
750 ml vody
50 g soli
30 g cukru (lze vynechat)
řepkový olej, olivový olej na zalití zeleniny
dle chuti chilli, česnek, bobkový list, hřebíček, celý pepř

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru