Velký tarhoňový knedlík s cuketou, masovými kuličkami a koprovou omáčkou

Recept přímo od vítěze soutěže Nejlepší recept roku 2022 na téma neplýtvání od Delirest a jejich Stop Food Waste Day. Tu vyhrál kuchař pražské Dino Schools Jan Prušák, který vymyslel skvělou variaci na Leberknödelsuppe, vývar s velkým játrovým knedlíkem, který milují Rakušané. Teď si ho doma můžeš udělat i ty.

Ingredience

1 kuřecí skelet
400 g mletého masa
200 g cukety
100 g tarhoně (příp. těstovinové rýže)
350 g toustového chleba
300 g hrubé mouky
3 vejce
0,3 l smetany
kopr
ocet
cukr
olivový olej
muškátový oříšek
špetka prášku do pečiva a hladké mouky
sůl

Postup

1. Z kuřecích trupů seřízneme maso a ze skeletu uděláme vývar.

2. Maso umeleme a přidáme k již připravenému mletému masu, osolíme, přidáme hrubou mouku.

3. Tvarujeme kuličky, které dáme upéct.

4. Cuketu nakrájíme na malé kostičky a orestujeme na olivovém oleji.

5. Spolu s ní dáme do mísy na kostičky nakrájenou žemli, uvařenou tarhoňu a vejce, přidáme hrubou mouku, prášek do pečiva, muškátový oříšek a sůl a vytvarujeme kulaté knedlíky.

6. Dáme na 20 minut na páru do konvektomatu.

7. Z vývaru, smetany, kopru, hladké mouky a octa uvaříme koprovou omáčku.

Tento recept pro vás připravil

Jan Prušák

Vítězný recept soutěže Nejlepší recept roku 2022 na téma neplýtvání.

Ingredience

1 kuřecí skelet
400 g mletého masa
200 g cukety
100 g tarhoně (příp. těstovinové rýže)
350 g toustového chleba
300 g hrubé mouky
3 vejce
0,3 l smetany
kopr
ocet
cukr
olivový olej
muškátový oříšek
špetka prášku do pečiva a hladké mouky
sůl

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru