Burgerů není nikdy dost. S jejich strukturou a chutí si může vyhrát, ať už jsou masové či vegetariánské. Do našeho jsme využili dokonce i zbylou rýži a zelené natě, které byste možná na první dobrou nepřidali. Chutná však skvěle!
Ingredience
450 g listů mangoldu a červené řepy
200 g vařené rýže
1 cibule
3 stroužky česneku
70 g slunečnicových či jiných semínek
2 vejce
150 g strouhanky
4 lžíce kečupu
lžíce citronové šťávy
sůl a pepř
olej na smažení
Postup
1. Listy mangoldu a řepy důkladně umyjte a odřízněte z nich stonky.
2. Stonky nakrájejte na menší kousky, přendejte do mixéru spolu s oloupanou a nakrájenou cibulí, česnekem a citronovou šťávou a vše rozmixujte na pyré.
3. Přidejte rýži a lehce promixujte tak, aby ve směsi stále zůstaly kousky rýže.
4. Směs přesypte do větší mísy, přidejte vejce a kečup a promíchejte.
5. Listy mangoldu a řepy nasekejte najemno a přidejte spolu se slunečnicovými semínky, strouhankou, solí a pepřem do mísy.
6. Vše důkladně promíchejte a nechte 10 minut odpočinout.
7. Ze směsi tvarujte burgerové placičky. Pokud je směs příliš řídká a nedrží pohromadě, přidejte strouhanku.
8. Burgery opékejte na středním plameni na pánvi na dostatečném množství oleje – asi 5 minut z každé strany.
9. Podávejte v housce s omáčkou na burgery a s oblíbenou zeleninou či plátkem sýra.
Bára Kebová
Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí s (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.
Ingredience
450 g listů mangoldu a červené řepy
200 g vařené rýže
1 cibule
3 stroužky česneku
70 g slunečnicových či jiných semínek
2 vejce
150 g strouhanky
4 lžíce kečupu
lžíce citronové šťávy
sůl a pepř
olej na smažení
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Slané, Vegetarianské
- Ostatní, Pečivo, Zelenina
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!