Vege burger

V minulém roce jsme na sociálních sítích vyzvali foodblogery, aby vytvořili záchranářské recepty z potravin, které jim doma zbývají nejčastěji. Vybrali jsme z nich pro vás sedm, které se objeví u nás na webu. Druhým z nich jsou Vege burgery podle V kuchyni s Hankou. Tak jdeme na to.

Ingredience

Na hamburgerové bulky budeš potřebovat:

  • 280 g hladké špaldové mouky
  • 150 ml mléka
  • 21 g droždí
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 4 g soli
  • 25 g změklého másla
  • 1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)

Na tři porce fazolových placek:

  • 1 plechovka červených fazolí 270 g (bez nálevu)
  • 1 vejce
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 20 g lahůdkového droždí
  • 20 g zahuštěného rajského protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky mleté zauzené červené papriky
  • ½ lžičky soli

Postup

Hamburgerové bulky: Ohřejte mléko, tak aby bylo teplé, ale ne horké. Do mísy dejte mouku, mléko, rozdrobené droždí a všechny ostatní suroviny a smíchejte.

  1. Hnětejte dokud se suroviny nespojí v pružné těsto (robotem to trvá cca 5 minut).
  2. Poté ihned rozdělte na 5 stejných kusů a vytvořte koule, které klademe na plech s pečícím papírem.
  3. Koule lehce splácněte (nebojte se přitlačit, ještě pěkně nakynou do výšky) a nechte 20 minut kynout. (Dala jsem do trouby na kynoucí program)
  4. Bílek trochu prošlehejte vidličkou a housky potřete.
  5. Posypte semínky nebo hrubou solí.
  6. Pečte 10 minut na 220 stupňů.
  7. Jakmile vychladnou, můžete je naplnit fazolovou plackou a čímkoliv, co máte rádi. Já jsem zvolila salát Coleslav, sýr, rajčata, cibuli a okurku.

Fazolové placky:

  1. Z fazolí slijte nálev a propláchněte je. Nechte je okapat, vložte do mixéru a rozmixujte na jemnou kaši.
  2. Přidejte ostatní suroviny a zamíchejte, aby vznikla polotuhá směs.
  3. Dejre rozpálit pánev s kapkou oleje. Směs rozdělte na 3 části a z každé mokrýma rukama vytvarujte burger a vložte na pánev.
  4. Opékejte na středním plameni z obou stran dokud nemají zlatavou barvu.
Tento recept pro vás připravila

Foodblogerka V kuchyni s Hankou

Zachraň jídlo jsem objevila díky výzvě na foodblogery, aby vytvořili záchranářské recepty z potravin, které jim doma zbývají nejčastěji. Tento je můj oblíbený.

Vznik receptu podpořilo Ministerstvo životního prostředí.

Ingredience

Na hamburgerové bulky budeš potřebovat:

  • 280 g hladké špaldové mouky
  • 150 ml mléka
  • 21 g droždí
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 4 g soli
  • 25 g změklého másla
  • 1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)

Na tři porce fazolových placek:

  • 1 plechovka červených fazolí 270 g (bez nálevu)
  • 1 vejce
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 20 g lahůdkového droždí
  • 20 g zahuštěného rajského protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky mleté zauzené červené papriky
  • ½ lžičky soli

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru