V minulém roce jsme na sociálních sítích vyzvali foodblogery, aby vytvořili záchranářské recepty z potravin, které jim doma zbývají nejčastěji. Vybrali jsme z nich pro vás sedm, které se objeví u nás na webu. Druhým z nich jsou Vege burgery podle V kuchyni s Hankou. Tak jdeme na to.
Ingredience
Na hamburgerové bulky budeš potřebovat:
- 280 g hladké špaldové mouky
- 150 ml mléka
- 21 g droždí
- 1 lžička třtinového cukru
- 4 g soli
- 25 g změklého másla
- 1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
Na tři porce fazolových placek:
- 1 plechovka červených fazolí 270 g (bez nálevu)
- 1 vejce
- 50 g jemných ovesných vloček
- 20 g lahůdkového droždí
- 20 g zahuštěného rajského protlaku
- 2 stroužky česneku
- ½ lžičky mleté zauzené červené papriky
- ½ lžičky soli
Postup
Hamburgerové bulky: Ohřejte mléko, tak aby bylo teplé, ale ne horké. Do mísy dejte mouku, mléko, rozdrobené droždí a všechny ostatní suroviny a smíchejte.
- Hnětejte dokud se suroviny nespojí v pružné těsto (robotem to trvá cca 5 minut).
- Poté ihned rozdělte na 5 stejných kusů a vytvořte koule, které klademe na plech s pečícím papírem.
- Koule lehce splácněte (nebojte se přitlačit, ještě pěkně nakynou do výšky) a nechte 20 minut kynout. (Dala jsem do trouby na kynoucí program)
- Bílek trochu prošlehejte vidličkou a housky potřete.
- Posypte semínky nebo hrubou solí.
- Pečte 10 minut na 220 stupňů.
- Jakmile vychladnou, můžete je naplnit fazolovou plackou a čímkoliv, co máte rádi. Já jsem zvolila salát Coleslav, sýr, rajčata, cibuli a okurku.
Fazolové placky:
- Z fazolí slijte nálev a propláchněte je. Nechte je okapat, vložte do mixéru a rozmixujte na jemnou kaši.
- Přidejte ostatní suroviny a zamíchejte, aby vznikla polotuhá směs.
- Dejre rozpálit pánev s kapkou oleje. Směs rozdělte na 3 části a z každé mokrýma rukama vytvarujte burger a vložte na pánev.
- Opékejte na středním plameni z obou stran dokud nemají zlatavou barvu.
Foodblogerka V kuchyni s Hankou
Zachraň jídlo jsem objevila díky výzvě na foodblogery, aby vytvořili záchranářské recepty z potravin, které jim doma zbývají nejčastěji. Tento je můj oblíbený.
Ingredience
Na hamburgerové bulky budeš potřebovat:
- 280 g hladké špaldové mouky
- 150 ml mléka
- 21 g droždí
- 1 lžička třtinového cukru
- 4 g soli
- 25 g změklého másla
- 1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
Na tři porce fazolových placek:
- 1 plechovka červených fazolí 270 g (bez nálevu)
- 1 vejce
- 50 g jemných ovesných vloček
- 20 g lahůdkového droždí
- 20 g zahuštěného rajského protlaku
- 2 stroužky česneku
- ½ lžičky mleté zauzené červené papriky
- ½ lžičky soli
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Slané, Vegetarianské
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!