Toskánská kapustová polévka

Co s povadlou kapustou a starým chlebem? Tahle polévka vám dokáže, že i ze zapomenuté zeleniny a pár obyčejných surovin se dá vykouzlit výborné jídlo. V kombinaci s pikantní česnekovou topinkou se stane hvězdou zimního oběda.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Cibuli nakrájejte najemno. Ve větším hrnci rozpalte olivový olej, přidejte cibuli a nechejte několik minut smažit, dokud nezezlátne.

2.

Mezitím nakrájejte na malé kostičky celer a mrkev. Přidejte k cibuli a opékejte asi 10 minut.

3.

Kapustové listy důkladně omyjte, vyřízněte vnitřní tvrdý stonek a nasekejte. Listy přidejte do hrnce a duste 5 minut.

4.

Česnek a celerovou nať nasekejte najemno, přidejte do hrnce a nechte asi minutu rozvonět. Zalijte vínem a duste dalších 5 minut.

5.

Poté přidejte fazole a rajčatové pyré. Do lahve od kečupu nalijte trochu vody, zavřete víčko, důkladně protřepejte a vše nalijte do hrnce.

6.

Směs zalijte vodou nebo vývarem, přidejte sůl a pepř a nechte na mírném ohni za občasného míchání povařit asi 20 minut.

7.

Hotovou polévku dochuťte dle potřeby solí a pepřem, můžete ji zakápnout trochou citronové šťávy nebo přidat lžičku hnědého cukru.

8.

Starší chleba opečte v topinkovači nebo nasucho na pánvi do zlatohněda. Topinku potřete česnekem, položte na okraj talíře a zčásti zalijte polévkou. Na závěr posypte trochou parmazánu a podávejte.

Autor receptu: Bára Kebová

Foto: Štěpán Lohr

Tento recept vznikl díky podpoře Hellmann's.

Ingredience

1 větší cibule

4 stroužky česneku

kousek zbylého celeru (asi 80 g)

1 starší mrkev

10 vnějších (zelených) listů kapusty

250 g vařených bílých fazolí

hrst celerové natě

150 ml bílého vína

700 ml rajčatového pyré

lahev se zbytkem kečupu (asi 4 lžíce)

3 lžíce olivového oleje

750 ml vody nebo zeleninového vývaru

6 plátků staršího chleba

1 stroužek česneku na potření topinek

strouhaný parmezán

Papírová spižírna

To nejlepší z každé sezóny – Papírová spižírna. Vytvořili jsme ji společně s Papelote. Podívejte se, jak vypadá.

více

Zkus i jiné recepty

10. 05. 2023 Vege burger

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení