Toskánská kapustová polévka

Co s povadlou kapustou a starým chlebem? Tahle polévka vám dokáže, že i ze zapomenuté zeleniny a pár obyčejných surovin se dá vykouzlit výborné jídlo. V kombinaci s pikantní česnekovou topinkou se stane hvězdou zimního oběda.

Ingredience

1 větší cibule
4 stroužky česneku
kousek zbylého celeru (asi 80 g)
1 starší mrkev
10 vnějších (zelených) listů kapusty
250 g vařených bílých fazolí
hrst celerové natě
150 ml bílého vína
700 ml rajčatového pyré
láhev se zbytkem kečupu (asi 4 lžíce)3 lžíce olivového oleje
750 ml vody nebo zeleninového vývaru
6 plátků staršího chleba
1 stroužek česneku na potření topinek
strouhaný parmezán

Postup

1. Cibuli nakrájejte najemno. Ve větším hrnci rozpalte olivový olej, přidejte cibuli a nechejte několik minut smažit, dokud nezezlátne.

2. Mezitím nakrájejte na malé kostičky celer a mrkev. Přidejte k cibuli a opékejte asi 10 minut.

3. Kapustové listy důkladně omyjte, vyřízněte vnitřní tvrdý stonek a nasekejte. Listy přidejte do hrnce a duste 5 minut.

4. Česnek a celerovou nať nasekejte najemno, přidejte do hrnce a nechte asi minutu rozvonět. Zalijte vínem a duste dalších 5 minut.

5. Poté přidejte fazole a rajčatové pyré. Do lahve od kečupu nalijte trochu vody, zavřete víčko, důkladně protřepejte a vše nalijte do hrnce.

6. Směs zalijte vodou nebo vývarem, přidejte sůl a pepř a nechte na mírném ohni za občasného míchání povařit asi 20 minut.

7. Hotovou polévku dochuťte dle potřeby solí a pepřem, můžete ji zakápnout trochou citronové šťávy nebo přidat lžičku hnědého cukru.

8. Starší chleba opečte v topinkovači nebo nasucho na pánvi do zlatohněda. Topinku potřete česnekem, položte na okraj talíře a zčásti zalijte polévkou. Na závěr posypte trochou parmazánu a podávejte.

Tento recept pro vás připravila

Bára Kebová

Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.

Tento recept vznikl díky podpoře Hellmann's

Ingredience

1 větší cibule
4 stroužky česneku
kousek zbylého celeru (asi 80 g)
1 starší mrkev
10 vnějších (zelených) listů kapusty
250 g vařených bílých fazolí
hrst celerové natě
150 ml bílého vína
700 ml rajčatového pyré
láhev se zbytkem kečupu (asi 4 lžíce)3 lžíce olivového oleje
750 ml vody nebo zeleninového vývaru
6 plátků staršího chleba
1 stroužek česneku na potření topinek
strouhaný parmezán

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru