Co s povadlou kapustou a starým chlebem? Tahle polévka vám dokáže, že i ze zapomenuté zeleniny a pár obyčejných surovin se dá vykouzlit výborné jídlo. V kombinaci s pikantní česnekovou topinkou se stane hvězdou zimního oběda.
Ingredience
1 větší cibule
4 stroužky česneku
kousek zbylého celeru (asi 80 g)
1 starší mrkev
10 vnějších (zelených) listů kapusty
250 g vařených bílých fazolí
hrst celerové natě
150 ml bílého vína
700 ml rajčatového pyré
láhev se zbytkem kečupu (asi 4 lžíce)3 lžíce olivového oleje
750 ml vody nebo zeleninového vývaru
6 plátků staršího chleba
1 stroužek česneku na potření topinek
strouhaný parmezán
Postup
1. Cibuli nakrájejte najemno. Ve větším hrnci rozpalte olivový olej, přidejte cibuli a nechejte několik minut smažit, dokud nezezlátne.
2. Mezitím nakrájejte na malé kostičky celer a mrkev. Přidejte k cibuli a opékejte asi 10 minut.
3. Kapustové listy důkladně omyjte, vyřízněte vnitřní tvrdý stonek a nasekejte. Listy přidejte do hrnce a duste 5 minut.
4. Česnek a celerovou nať nasekejte najemno, přidejte do hrnce a nechte asi minutu rozvonět. Zalijte vínem a duste dalších 5 minut.
5. Poté přidejte fazole a rajčatové pyré. Do lahve od kečupu nalijte trochu vody, zavřete víčko, důkladně protřepejte a vše nalijte do hrnce.
6. Směs zalijte vodou nebo vývarem, přidejte sůl a pepř a nechte na mírném ohni za občasného míchání povařit asi 20 minut.
7. Hotovou polévku dochuťte dle potřeby solí a pepřem, můžete ji zakápnout trochou citronové šťávy nebo přidat lžičku hnědého cukru.
8. Starší chleba opečte v topinkovači nebo nasucho na pánvi do zlatohněda. Topinku potřete česnekem, položte na okraj talíře a zčásti zalijte polévkou. Na závěr posypte trochou parmazánu a podávejte.
Bára Kebová
Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.
Ingredience
1 větší cibule
4 stroužky česneku
kousek zbylého celeru (asi 80 g)
1 starší mrkev
10 vnějších (zelených) listů kapusty
250 g vařených bílých fazolí
hrst celerové natě
150 ml bílého vína
700 ml rajčatového pyré
láhev se zbytkem kečupu (asi 4 lžíce)3 lžíce olivového oleje
750 ml vody nebo zeleninového vývaru
6 plátků staršího chleba
1 stroužek česneku na potření topinek
strouhaný parmezán
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Rychlé, Slané, Vegetarianské
- Pečivo, Zelenina
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!