Švestkové čatní

Typickou plodinou českých zahrad jsou švestky, které jsou zrovna v sezóně 💜 Ať už máte chuť na něco slaného nebo sladkého, švestky jsou tu pro tebe. Máme čtyři nové švestkové recepty a tady je druhý z nich.

Ingredience

  • čerstvé švestky – 1 kg
  • cibule – 2 ks
  • olej – 2 polévkové
    lžíce
  • bobkový list – 2 ks
  • skořice (celá) – 1 svitek
  • hřebíček – 6 ks
  • třtinový cukr – 400 g
  • jablečný ocet – 100–200 ml
  • sůl (podle chuti)

Postup

  1. V hrnci s nepřilnavým dnem orestujte na oleji cibuli nakrájenou na půlkolečka. Přihoďte koření.

  2. Vypeckujte švestky a přidejte do hrnce. Vařte asi půl hodiny.
    Pokud se směs přichytává, přidejte trochu vodu. Pak přilijte
    ocet a dosolte podle chuti.

  3. Přisypte cukr a nechte ho rozpustit za stálého míchání.
    Provařte.

  4. Čatní plňte do čistých sklenic, můžete i zavařit.

Tento recept pro vás připravila

Kája Braunová

Kája se stará o texty na sociální sítě a jídlo je její láska. Podnikala v gastru a vařila na mnoha akcích, takže její recepty jsou zaručená dobrota.

Foto: ilustrační ze stránky fresh.iprima.cz

Ingredience

  • čerstvé švestky – 1 kg
  • cibule – 2 ks
  • olej – 2 polévkové
    lžíce
  • bobkový list – 2 ks
  • skořice (celá) – 1 svitek
  • hřebíček – 6 ks
  • třtinový cukr – 400 g
  • jablečný ocet – 100–200 ml
  • sůl (podle chuti)

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru