Lehce pomačkaná nebo spadaná jablka si ještě mohou užít svůj okamžik slávy a štrúdl skýtá perfektní příležitost. Zabalení náplně do tortilly je vtipné, jednoduché a rychlé a vyřešíte tím i problém, co se zbylými plackami druhý den.
Ingredience
4 menší tortilly
2 lžíce moučkového cukru
1 lžička mleté skořice
kvalitní rostlinný olej na smažení
Náplň
2 jablka
50 g krupicového cukru
¼ sáčku vanilkového cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce citronové šťávy
50 ml vody
špetka soli
Postup
1. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na drobné kostičky.
2.Na náplň svařte nejdříve oba cukry, škrob, citronovou šťávu, vodu a sůl do zhoustnutí, trvá to pár minut.
3. Přidejte jablka, promíchejte a vařte doměkka, přibližně 10 minut. Nechte vychladnout.
4. Do středu tortilly dejte čtvrtinu jablečné náplně, srolujte a konce stočte nebo tortillu složte jako kapsu. Pokud jsou tortilly příliš tvrdé, opečte je nasucho z obou stran na pánvi nebo 1 minutu v mikrovlnce.
5. V hrnci rozehřejte alespoň 3cm vrstvu oleje. Smažením ve velkém množství ho potraviny tolik nenasáknou. Do horkého oleje (tvoří bublinky, když do něj ponoříte špejli) opatrně vkládejte tortilly tak, aby se nepřekrývaly a zůstalo mezi nimi místo. Osmažte je ze všech stran dozlatova, 2–3 minuty z každé by mělo stačit.
6. Osmažené tortilly vytáhněte děrovanou naběračkou a odložte na talíř vyložený papírovou utěrkou, která vsákne přebytečný tuk.
7. Moučkový cukr promíchejte se skořicí a ještě teplé tortilly v něm ze všech stran obalte. Ihned podávejte.
TIP: Ovocnou náplň obměňujte podle sezony – hodí se jahody, meruňky, borůvky, švestky, hrušky.
Zuzana Štěpničková
Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.
Ingredience
4 menší tortilly
2 lžíce moučkového cukru
1 lžička mleté skořice
kvalitní rostlinný olej na smažení
Náplň
2 jablka
50 g krupicového cukru
¼ sáčku vanilkového cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce citronové šťávy
50 ml vody
špetka soli
Tagy
- Levné, Sladké, Vegetarianské
- Ovoce, Pečivo
Zachraň oběd
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.