Ledové limonády těch nejrůznějším příchutí si můžete připravit i doma. Stačí z úrody ovoce udělat sirupy. Využijete do nich třeba zbytky ovocného salátu, který už druhý den nikdo nechce jíst. My zpracovali jahody.
Ingredience
1 kg jahod, jiného ovoce nebo zbytku ovocného salátu
0,5 kg cukru
10 g kyseliny citronové
Postup
1. Jahody umyjte a i se stopkami nakrájejte na menší kousky.
2. Ve větší míse je smíchejte s cukrem a nechte za pokojové teploty hodinu odstát.
3. Směs přendejte do hrnce a povařte 15 až 20 minut. Přidejte kyselinu citronovou a nechte ještě dvě minuty probublat.
4. Vše přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko do čisté, sterilizované sklenice. Sirup vám v lednici vydrží jeden až dva měsíce.
Barbora Kebová
Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.
Ingredience
1 kg jahod, jiného ovoce nebo zbytku ovocného salátu
0,5 kg cukru
10 g kyseliny citronové
Tagy
- Levné, Sladké, Vegetarianské
- Ovoce
Zachraň oběd
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.