Sirupy z letního ovoce

Ledové limonády těch nejrůznějším příchutí si můžete připravit i doma. Stačí z úrody ovoce udělat sirupy. Využijete do nich třeba zbytky ovocného salátu, který už druhý den nikdo nechce jíst. My zpracovali jahody.

Ingredience

1 kg jahod, jiného ovoce nebo zbytku ovocného salátu
0,5 kg cukru
10 g kyseliny citronové

Postup

1. Jahody umyjte a i se stopkami nakrájejte na menší kousky.

2. Ve větší míse je smíchejte s cukrem a nechte za pokojové teploty hodinu odstát.

3. Směs přendejte do hrnce a povařte 15 až 20 minut. Přidejte kyselinu citronovou a nechte ještě dvě minuty probublat.

4. Vše přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko do čisté, sterilizované sklenice. Sirup vám v lednici vydrží jeden až dva měsíce.

 

Tento recept pro vás připravila

Barbora Kebová

Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

1 kg jahod, jiného ovoce nebo zbytku ovocného salátu
0,5 kg cukru
10 g kyseliny citronové

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru