Zpracujte zeleninu, bylinky i přílohu do jednoduchého salátu. Stačí připravit tu správnou zálivku a nečekaně dobrý oběd je tu!
Ingredience
200 ml olivového oleje
100 ml vinného octa
2 lžičky dijonské hořčice
oregano, sůl a cukr
cizrna, rýže
stroužek česneku
cibule, petrželka, řapíkatý celer
rukola, dýňová semínka
nebo jiné zbytky z ledničky
Postup
1. Zálivku připravíte tak, že smícháte olej, ocet, rozdrcený česnek, hořčici, oregano, sůl a cukr v jedné misce. Vše pořádně promíchejte. Do receptu se použije jen část zálivky a zbytek si můžete nechat v lednici do zásoby na další salátové variace.
2. V míse smíchejte přebytečné ingredience z ledničky. My jsme použili cizrnu, cibulku, řapíkatý celer a petrželku a vše promíchali s částí zálivky.
3. Cizrnu se zálivkou dejte do spodní části sklenice a na ní navrstvěte vařenou rýži, zelený salát (třeba rukolu) a semínka.
4. Sklenici zavřete a vezměte si s sebou do práce nebo do školy. Před jídlem spolu jednotlivé vrstvy promíchejte.
Zuzana Štěpničková
Ingredience
200 ml olivového oleje
100 ml vinného octa
2 lžičky dijonské hořčice
oregano, sůl a cukr
cizrna, rýže
stroužek česneku
cibule, petrželka, řapíkatý celer
rukola, dýňová semínka
nebo jiné zbytky z ledničky
Tagy
- Hlavní jídlo, Rychlé, Slané, Vegetarianské
- Ostatní, Zelenina
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!