Salát do zavařovačky

Zpracujte zeleninu, bylinky i přílohu do jednoduchého salátu. Stačí připravit tu správnou zálivku a nečekaně dobrý oběd je tu!

Ingredience

200 ml olivového oleje
100 ml vinného octa
2 lžičky dijonské hořčice
oregano, sůl a cukr
cizrna, rýže
stroužek česneku
cibule, petrželka, řapíkatý celer
rukola, dýňová semínka
nebo jiné zbytky z ledničky

Postup

1. Zálivku připravíte tak, že smícháte olej, ocet, rozdrcený česnek, hořčici, oregano, sůl a cukr v jedné misce. Vše pořádně promíchejte. Do receptu se použije jen část zálivky a zbytek si můžete nechat v lednici do zásoby na další salátové variace.

2. V míse smíchejte přebytečné ingredience z ledničky. My jsme použili cizrnu, cibulku, řapíkatý celer a petrželku a vše promíchali s částí zálivky.

3. Cizrnu se zálivkou dejte do spodní části sklenice a na ní navrstvěte vařenou rýži, zelený salát (třeba rukolu) a semínka.

4. Sklenici zavřete a vezměte si s sebou do práce nebo do školy. Před jídlem spolu jednotlivé vrstvy promíchejte.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

200 ml olivového oleje
100 ml vinného octa
2 lžičky dijonské hořčice
oregano, sůl a cukr
cizrna, rýže
stroužek česneku
cibule, petrželka, řapíkatý celer
rukola, dýňová semínka
nebo jiné zbytky z ledničky

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru