Nahromadila se vám doma po létě cuketa? Zbyla vám trocha rýže od oběda? Tento nevšední salát zvládne zpracovat oboje. Ostřejší ředkvičky a cibule ho pak perfektě dochutí a dodají mu říz.
Ingredience
500 g vařené rýže
2 cibule
700 g cukety
svazek ředkviček i s natí
lžíce olivového oleje
3 lžíce citronové šťávy
sůl a pepř
lžička hnědého cukru
salátový dresing César
Postup
1. Cuketu nakrájejte podélně na plátky široké asi půl centimetru a opečte na pánvi na olivovém oleji z obou stran do zlatohněda. Během opékání každý plátek jemně osolte a opepřete.
2. Cibuli nakrájejte na tenké měsíčky a opékejte na olivovém oleji na pánvi, dokud nezezlátne. Přidejte sůl a lžičku hnědého cukru a nechejte ještě pár minut zkaramelizovat.
3. Ředkvičky nakrájejte na menší kousky. Nať důkladně omyjte a nasekejte.
4. Opečené plátky cuket nakrájejte na menší kousky.
5. Do větší mísy dejte vařenou rýži, cukety, cibulku, ředkvičky a nať. Přidejte olivový olej a citronovou šťávu a dochuťte solí a pepřem.
6. Dresing můžete dle chuti zamíchat přímo do salátu nebo zakápnout každou porci zvlášť.
Bára Kebová
Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí s (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.
Ingredience
500 g vařené rýže
2 cibule
700 g cukety
svazek ředkviček i s natí
lžíce olivového oleje
3 lžíce citronové šťávy
sůl a pepř
lžička hnědého cukru
salátový dresing César
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Rychlé, Slané, Vegetarianské
- Zelenina
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!