Rýžový pilaf s listy a natěmi

Nezalekněte se delšího seznamu surovin. Může za něj směs aromatického koření, díky které je pilaf nejen ideálním jídlem na využití (v kuchyni často opomíjených) listů a natí, ale i opravdu skvělým a rychlým obědem.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli a restujte dozlatova. Přidejte najemno nasekaný česnek a nadrobno nakrájené tužší listy (kapusta, kedlubnové listy, kadeřávek, stonky mangoldu) a restujte pár minut.

2.

Přidejte koření, sůl, citronovou kůru a propláchnutou rýži a za stálého míchání opět pár minut restujte.

3.

Zalijte vodou nebo vývarem, přidejte sušené meruňky, zakryjte zčásti pokličkou a vařte cca 5 minut, dokud se většina vody nevsákne do rýže. Poté stáhněte plamen na minimum, zakryjte poličkou a nechejte vařit 20 minut.

4.

Přidejte nakrájené jemnější listy (mangold, špenát, řepová nebo ředkvičková nať, bylinky) a pomocí vidličky rýži jemně načechrávejte a promíchávejte s listy. Přikryjte pokličkou a nechte ještě 10 minut dojít.

5.

Podávejte s opraženými oříšky a jogurtem.

Autor receptu: Bára Kebová

Foto: Michal Klukan

Tvorbu receptu podpořilo Ministerstvo životního prostředí.

Ingredience

4 lžíce olivového oleje

1 velká nebo 2 menší cibule

3 stroužky česneku

3 hrnky listů a natí (kedlubnové listy, kapusta, kadeřávek, řepové listy, ředkvičková nať, mangold, špenát, bylinky)

1 lžička koriandru

1 lžička římského kmínu

1/2 lžičky oregana

1/4 lžičky kurkumy

1/4 lžičky skořice

1/4 lžičky zázvoru

1/4 lžičky černého pepře

kůra a šťáva z jednoho citronu

2 hrnky rýže

hrst sušených meruněk nebo jiného sušeného ovoce

3 hrnky vody nebo vývaru

sůl

oříšky na ozdobu

jogurt

Září proti plýtvání

Každý týden dávka tipů jak neplýtvat do e-mailu.

více

Zkus i jiné recepty

10. 05. 2023 Vege burger

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení