Nezalekněte se delšího seznamu surovin. Může za něj směs aromatického koření, díky které je pilaf nejen ideálním jídlem na využití (v kuchyni často opomíjených) listů a natí, ale i opravdu skvělým a rychlým obědem.
Ingredience
4 lžíce olivového oleje
1 velká nebo 2 menší cibule
3 stroužky česneku
3 hrnky listů a natí (kedlubnové listy, kapusta, kadeřávek, řepové listy, ředkvičková nať, mangold, špenát, bylinky)
1 lžička koriandru
1 lžička římského kmínu
1/2 lžičky oregana
1/4 lžičky kurkumy
1/4 lžičky skořice
1/4 lžičky zázvoru
1/4 lžičky černého pepře
kůra a šťáva z jednoho citronu
2 hrnky rýže
hrst sušených meruněk nebo jiného sušeného ovoce
3 hrnky vody nebo vývaru
sůl
oříšky na ozdobu
jogurt
Postup
1. Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli a restujte dozlatova. Přidejte najemno nasekaný česnek a nadrobno nakrájené tužší listy (kapusta, kedlubnové listy, kadeřávek, stonky mangoldu) a restujte pár minut.
2. Přidejte koření, sůl, citronovou kůru a propláchnutou rýži a za stálého míchání opět pár minut restujte.
3. Zalijte vodou nebo vývarem, přidejte sušené meruňky, zakryjte zčásti pokličkou a vařte cca 5 minut, dokud se většina vody nevsákne do rýže. Poté stáhněte plamen na minimum, zakryjte poličkou a nechejte vařit 20 minut.
4. Přidejte nakrájené jemnější listy (mangold, špenát, řepová nebo ředkvičková nať, bylinky) a pomocí vidličky rýži jemně načechrávejte a promíchávejte s listy. Přikryjte pokličkou a nechte ještě 10 minut dojít.
5. Podávejte s opraženými oříšky a jogurtem.
Bára Kebová
Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.
Ingredience
4 lžíce olivového oleje
1 velká nebo 2 menší cibule
3 stroužky česneku
3 hrnky listů a natí (kedlubnové listy, kapusta, kadeřávek, řepové listy, ředkvičková nať, mangold, špenát, bylinky)
1 lžička koriandru
1 lžička římského kmínu
1/2 lžičky oregana
1/4 lžičky kurkumy
1/4 lžičky skořice
1/4 lžičky zázvoru
1/4 lžičky černého pepře
kůra a šťáva z jednoho citronu
2 hrnky rýže
hrst sušených meruněk nebo jiného sušeného ovoce
3 hrnky vody nebo vývaru
sůl
oříšky na ozdobu
jogurt
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Rychlé, Slané, Vegetarianské
- Ostatní, Zelenina
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!