Fazolové kuličky s mrkvovou kaší

Taky máte občas problém dostat do sebe dostatek luštěnin? S tímhle receptem nabitým zdravými věcmi to bude hračka. Fazole, mrkev, kapusta, česnek a to všechno zdravě a chutně. U tohohle receptu můžete i improvizovat s různou zeleninou.

Ingredience

Fazolové kuličky
Doba přípravy: 2 hodiny

1 větší cibule
2 stroužky česneku
200 g kapusty
3 lžíce oleje + olej na potření kuliček
300 g fazolí
Řasa z vaření fazolí
50 g slunečnicových semínek
1 lžička římského kmínu
3 lžíce mletých lněných semínek
2 lžíce kečupu
40 g strouhanky
Sůl a pepř

Mrkvová kaše
Doba přípravy: 15 minut

0,5 kg pečené mrkve
0,5 kg pečených brambor
2 vrchovaté lžíce majonézy
Trochu mléka nebo vody
Sůl a pepř

Postup

Fazolové kuličky

  1. Cibuli nakrájejte najemno. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechejte zesklovatět.
  2. Mezitím oloupejte česnek a nasekejte jej najemno. Přidejte k cibuli a smažte další 3 minuty.
  3. Kapustu nasekejte nadrobno a přidejte na pánev. Osolte a opepřete a nechejte pod pokličkou dusit, dokud lehce nezměkne (cca 10 minut).
  4. Do velké mísy dejte fazole a prsty nebo vidličkou je jemně rozmačkejte.
  5. Pokud jste vařili fazole s řasou, nasekejte ji najemno a přidejte k fazolím.
  6. V hrníčku smíchejte lněná semínka se 3 lžícemi vody a spolu s kečupem, římským kmínem, slunečnicovými semínky a solí a pepřem vmíchejte do směsi.
  7. Přidejte kapustu, promíchejte a na závěr důkladně promíchejte spolu se strouhankou. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trošku vody nebo oleje. Pokud je příliš řídká a nedají se z ní formovat kuličky, přidejte strouhanku.
  8. Nechejte alespoň půl hodiny uležet.
  9. Ze směsi formujte malé kuličky, umístěte je na plech vyložený pečícím papírem a na závěr každou kuličku potřete olivovým olejem.
  10. Pečte na 200 °C 30 až 40 minut, dokud kuličky na povrchu nezezlátnou.

 

Mrkvová kaše
1. Mrkev a brambory nakrájejte na menší kousky, dejte do většího hrnce, zalijte asi 150 ml mléka nebo vody a nechejte chvilku povařit.

2. Odstavíme z plotny, přidáme majonézu, sůl a pepř a ručním šlehačem nebo mixérem rozmixujeme přímo v hrnci na jemnou kaši

3. Kuličky servírujte s mrkvovou kaší a kapustovým pestem (recept na kapustové pesto v prvním receptu).

Tento recept pro vás připravila

Bára Kebová

 Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo  spoluvytvářím recepty.

Tento recept vznikl díky podpoře Hellmann's.

Ingredience

Fazolové kuličky
Doba přípravy: 2 hodiny

1 větší cibule
2 stroužky česneku
200 g kapusty
3 lžíce oleje + olej na potření kuliček
300 g fazolí
Řasa z vaření fazolí
50 g slunečnicových semínek
1 lžička římského kmínu
3 lžíce mletých lněných semínek
2 lžíce kečupu
40 g strouhanky
Sůl a pepř

Mrkvová kaše
Doba přípravy: 15 minut

0,5 kg pečené mrkve
0,5 kg pečených brambor
2 vrchovaté lžíce majonézy
Trochu mléka nebo vody
Sůl a pepř

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete mu/jí odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Podpořte nás bez placení navíc

Stačí malá změna ve způsobu, jak nakupujete online. Díky Givt.cz můžete podpořit Zachraň jídlo, aniž byste utratili korunu navíc. Stačí si přidat do prohlížeče rozšíření nebo stáhnout mobilní aplikaci a pak vybrat naši organizaci. Nakupovat přes Givt můžete ve více než 1 500 e-shopech!

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru

Zachraň oběd

Darujte skutečné Vánoce

Vánoce – svátky hojnosti, lásky a blízkosti? Zatímco některé domácnosti mají stoly plné jídla, tisíce lidí u nás si nemohou dovolit ani teplý oběd. Darujte lidem v nouzi ten nejvzácnější vánoční dárek – pocit sytosti, důstojnosti a naděje. Navíc obdržíte dárkový poukaz, který můžete darovat pod stromeček.