Taky máte občas problém dostat do sebe dostatek luštěnin? S tímhle receptem nabitým zdravými věcmi to bude hračka. Fazole, mrkev, kapusta, česnek a to všechno zdravě a chutně. U tohohle receptu můžete i improvizovat s různou zeleninou.
Ingredience
Fazolové kuličky
Doba přípravy: 2 hodiny
1 větší cibule
2 stroužky česneku
200 g kapusty
3 lžíce oleje + olej na potření kuliček
300 g fazolí
Řasa z vaření fazolí
50 g slunečnicových semínek
1 lžička římského kmínu
3 lžíce mletých lněných semínek
2 lžíce kečupu
40 g strouhanky
Sůl a pepř
Mrkvová kaše
Doba přípravy: 15 minut
0,5 kg pečené mrkve
0,5 kg pečených brambor
2 vrchovaté lžíce majonézy
Trochu mléka nebo vody
Sůl a pepř
Postup
Fazolové kuličky
- Cibuli nakrájejte najemno. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechejte zesklovatět.
- Mezitím oloupejte česnek a nasekejte jej najemno. Přidejte k cibuli a smažte další 3 minuty.
- Kapustu nasekejte nadrobno a přidejte na pánev. Osolte a opepřete a nechejte pod pokličkou dusit, dokud lehce nezměkne (cca 10 minut).
- Do velké mísy dejte fazole a prsty nebo vidličkou je jemně rozmačkejte.
- Pokud jste vařili fazole s řasou, nasekejte ji najemno a přidejte k fazolím.
- V hrníčku smíchejte lněná semínka se 3 lžícemi vody a spolu s kečupem, římským kmínem, slunečnicovými semínky a solí a pepřem vmíchejte do směsi.
- Přidejte kapustu, promíchejte a na závěr důkladně promíchejte spolu se strouhankou. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trošku vody nebo oleje. Pokud je příliš řídká a nedají se z ní formovat kuličky, přidejte strouhanku.
- Nechejte alespoň půl hodiny uležet.
- Ze směsi formujte malé kuličky, umístěte je na plech vyložený pečícím papírem a na závěr každou kuličku potřete olivovým olejem.
- Pečte na 200 °C 30 až 40 minut, dokud kuličky na povrchu nezezlátnou.
Mrkvová kaše
1. Mrkev a brambory nakrájejte na menší kousky, dejte do většího hrnce, zalijte asi 150 ml mléka nebo vody a nechejte chvilku povařit.
2. Odstavíme z plotny, přidáme majonézu, sůl a pepř a ručním šlehačem nebo mixérem rozmixujeme přímo v hrnci na jemnou kaši
3. Kuličky servírujte s mrkvovou kaší a kapustovým pestem (recept na kapustové pesto v prvním receptu).
Bára Kebová
Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.
Ingredience
Fazolové kuličky
Doba přípravy: 2 hodiny
1 větší cibule
2 stroužky česneku
200 g kapusty
3 lžíce oleje + olej na potření kuliček
300 g fazolí
Řasa z vaření fazolí
50 g slunečnicových semínek
1 lžička římského kmínu
3 lžíce mletých lněných semínek
2 lžíce kečupu
40 g strouhanky
Sůl a pepř
Mrkvová kaše
Doba přípravy: 15 minut
0,5 kg pečené mrkve
0,5 kg pečených brambor
2 vrchovaté lžíce majonézy
Trochu mléka nebo vody
Sůl a pepř
Tagy
- Hlavní jídlo, Vegetarianské
- Zelenina
Zachraňte školní obědy
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!