Rebarborový koláč

Mnoho z nás miluje sladké pokušení v podobě koláčů. Co kdybychom při jeho přípravě navíc dokázali využít zbytky pečiva, které by skončily v koši? Dnes máme pro vás skvělý recept na Rebarborový koláč, ve kterém využijete nejen rebarboru, ale i to zbylé pečivo. 💚

Ingredience

  • zbytky staršího pečiva – 200 g (bílý chléb, rohlíky, koláče)
  • rebarbora – 500 g (nakrájená na kousky)
  • vejce – 2 kusy
  • cukr – 100 g (případně med nebo javorový sirup pro zdravější variantu)
  • mléko – 200 ml (nebo rostlinný nápoj)
  • skořice – 1 lžička
  • vanilkový extrakt – 1 lžička
  • špetka soli

Postup

  1. Zbytky pečiva nakrájejte na malé kousky. Pokud máte starší rohlíky nebo chleba, můžete je klidně použít místo klasických piškotů.
  2. Smíchejte pečivo s mlékem a nechte nasáknout, dokud nebude směs měkká.
  3. Mezitím si připravte rebarboru – nakrájejte ji na kousky a vložte do hrnce. Přidejte trochu vody a povařte asi 5 minut, dokud nezměkne.
  4. V míse smíchejte nasáklé pečivo s vejci, cukrem, skořicí a vanilkou. Vše dobře promíchejte.
  5. Přidejte povařenou rebarboru a jemně promíchejte.
  6. Nalijte směs do připravené formy a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35-40 minut, dokud koláč nebude zlatavý a pevný.
Tento recept pro vás připravilA

Barbora Millerová

Baru se stará o sociální sítě, jídlo miluje a zdravou výživu a zdravý pohyb studovala a předává dál. 

Foto: ilustrační generovaná AI

Ingredience

  • zbytky staršího pečiva – 200 g (bílý chléb, rohlíky, koláče)
  • rebarbora – 500 g (nakrájená na kousky)
  • vejce – 2 kusy
  • cukr – 100 g (případně med nebo javorový sirup pro zdravější variantu)
  • mléko – 200 ml (nebo rostlinný nápoj)
  • skořice – 1 lžička
  • vanilkový extrakt – 1 lžička
  • špetka soli

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Podpořte naši snahu dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte rozšířit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcí/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru