Rajčatový krambl

Báječné bezmasé jídlo obměňujte podle sezony. Pod křupavou a voňavou vrstvu z pečiva a vyzrálého sýra schovejte pokaždé jinou zeleninu nebo bylinku. Kombinace horké šťavnaté náplně a křupavé krusty se nikdy neomrzí.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Troubu předehřejte na 180 °C.

2.

Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a opékejte ji na olivovém oleji, až ztmavne a začne karamelizovat. Občas promíchejte.

3.

Mezitím oloupejte česnek a nakrájejte ho nadrobno. Přisypejte k cibuli a restujte ještě 3 minuty doměkka.

4.

Pekáček nebo zapékací formu vymažte máslem a rovnoměrně na dno vyskládejte cibuli s česnekem.

5.

Rajčata nakrájejte na plátky a rozprostřete na cibulovou směs. Osolte, opepřete a posypejte lístky bazalky.

6.

Starší pečivo pokrájejte na menší kousky a vložte je do mixéru. Přidejte nastrouhaný sýr a máslo. Několika pulzy rozmixujte na strouhanku. Nasypejte na rajčata.

7.

Pečte v předehřáté troubě dozlatova, přibližně 25 minut. Ozdobte lístky bazalky a podávejte se zakysanou smetanou. Jezte teplé či studené, jako hlavní chod, přílohu nebo předkrm.

TIP: V zimě použijte kořenovou zeleninu nebo houby. Před samotným pečením je orestujte na kvalitním oleji, zvýrazníte jejich chuť. Množství náplně upravte podle své chuti, vždy ji však kompletně zakryjte chlebovou vrstvou.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Dan Včeliš

Ingredience

2 červené cibule

4 lžíce olivového oleje

2 stroužky česneku

500 g rajčat

1 hrst bazalky + na posypání

100 g staršího pečiva

50 g parmazánu nebo jiného vyzrálého sýra

50 g másla + na vymazání formy

zakysaná smetana k podávání

sůl a pepř

Kupte si kuchařku

Sepsali jsme 100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení