1.
Troubu předehřejte na 180 °C.
2.
Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a opékejte ji na olivovém oleji, až ztmavne a začne karamelizovat. Občas promíchejte.
3.
Mezitím oloupejte česnek a nakrájejte ho nadrobno. Přisypejte k cibuli a restujte ještě 3 minuty doměkka.
4.
Pekáček nebo zapékací formu vymažte máslem a rovnoměrně na dno vyskládejte cibuli s česnekem.
5.
Rajčata nakrájejte na plátky a rozprostřete na cibulovou směs. Osolte, opepřete a posypejte lístky bazalky.
6.
Starší pečivo pokrájejte na menší kousky a vložte je do mixéru. Přidejte nastrouhaný sýr a máslo. Několika pulzy rozmixujte na strouhanku. Nasypejte na rajčata.
7.
Pečte v předehřáté troubě dozlatova, přibližně 25 minut. Ozdobte lístky bazalky a podávejte se zakysanou smetanou. Jezte teplé či studené, jako hlavní chod, přílohu nebo předkrm.
TIP: V zimě použijte kořenovou zeleninu nebo houby. Před samotným pečením je orestujte na kvalitním oleji, zvýrazníte jejich chuť. Množství náplně upravte podle své chuti, vždy ji však kompletně zakryjte chlebovou vrstvou.