Rajčatový krambl

Báječné bezmasé jídlo obměňujte podle sezony. Pod křupavou a voňavou vrstvu z pečiva a vyzrálého sýra schovejte pokaždé jinou zeleninu nebo bylinku. Kombinace horké šťavnaté náplně a křupavé krusty se nikdy neomrzí.

Ingredience

2 červené cibule
4 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
500 g rajčat
1 hrst bazalky + na posypání
100 g staršího pečiva
50 g parmazánu nebo jiného vyzrálého sýra
50 g másla + na vymazání formy
zakysaná smetana k podávání
sůl a pepř

Postup

1. Troubu předehřejte na 180 °C.

2. Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a opékejte ji na olivovém oleji, až ztmavne a začne karamelizovat. Občas promíchejte.

3. Mezitím oloupejte česnek a nakrájejte ho nadrobno. Přisypejte k cibuli a restujte ještě 3 minuty doměkka.

4. Pekáček nebo zapékací formu vymažte máslem a rovnoměrně na dno vyskládejte cibuli s česnekem.

5. Rajčata nakrájejte na plátky a rozprostřete na cibulovou směs. Osolte, opepřete a posypejte lístky bazalky.

6. Starší pečivo pokrájejte na menší kousky a vložte je do mixéru. Přidejte nastrouhaný sýr a máslo. Několika pulzy rozmixujte na strouhanku. Nasypejte na rajčata.

7. Pečte v předehřáté troubě dozlatova, přibližně 25 minut. Ozdobte lístky bazalky a podávejte se zakysanou smetanou. Jezte teplé či studené, jako hlavní chod, přílohu nebo předkrm.

TIP: V zimě použijte kořenovou zeleninu nebo houby. Před samotným pečením je orestujte na kvalitním oleji, zvýrazníte jejich chuť. Množství náplně upravte podle své chuti, vždy ji však kompletně zakryjte chlebovou vrstvou.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.

Ingredience

2 červené cibule
4 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
500 g rajčat
1 hrst bazalky + na posypání
100 g staršího pečiva
50 g parmazánu nebo jiného vyzrálého sýra
50 g másla + na vymazání formy
zakysaná smetana k podávání
sůl a pepř

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru