Sugo je jednoduché a chutné, navíc si ho můžete uzpůsobit dle vašich chutí. Až si zažijete základní verzi, sáhněte po svých vlastních ingrediencích, které rajčata doplní. Omáčku si udělejte do zásoby. Plňte ji do sterilovaných sklenic a zavařte nebo klidně zamrazte v plastové nádobě. Rozvařená rajčata mají jednu výhodu: tepelně upravená rajčata obsahují více využitelného lykopenu – silného protirakovinného antioxidantu – než ta syrová!
1.
Nakrojte slupku rajčat, spařte je a slupku sloupněte.
2.
Cibuli nakrájejte na jemno a spolu s rozdrceným česnekem osmažte na olivovém oleji.
3.
Přidejte rajčata nakrájená na kostičky, čerstvou bazalku a nechte chvíli povařit.
4.
Směs na pánvi osolte, přidejte cukr a vařte 1-3 hodiny.
5.
Hotovou omáčku nechte vychladnout a přelijte do sterilizovaných sklenic. Bez zavaření vydrží sugo v lednici až 1 měsíc.