Rajčatové sugo

Sugo je základní rajčatová omáčka, kterou si vychutnáte v těstovinách, na domácí pizze nebo jako základ omáček a polévek.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

Sugo je jednoduché a chutné, navíc si ho můžete uzpůsobit dle vašich chutí. Až si zažijete základní verzi, sáhněte po svých vlastních ingrediencích, které rajčata doplní. Omáčku si udělejte do zásoby. Plňte ji do sterilovaných sklenic a zavařte nebo klidně zamrazte v plastové nádobě. Rozvařená rajčata mají jednu výhodu: tepelně upravená rajčata obsahují více využitelného lykopenu – silného protirakovinného antioxidantu – než ta syrová!

1.

Nakrojte slupku rajčat, spařte je a slupku sloupněte.

2.

Cibuli nakrájejte na jemno a spolu s rozdrceným česnekem osmažte na olivovém oleji.

3.

Přidejte rajčata nakrájená na kostičky, čerstvou bazalku a nechte chvíli povařit.

4.

Směs na pánvi osolte, přidejte cukr a vařte 1-3 hodiny.

5.

Hotovou omáčku nechte vychladnout a přelijte do sterilizovaných sklenic. Bez zavaření vydrží sugo v lednici až 1 měsíc.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Dan Včeliš

Ingredience

cibule

česnek

kvalitní olej

oloupaná rajčata

sůl

cukr

bazalka

Září proti plýtvání

Každý týden dávka tipů jak neplýtvat do e-mailu.

více

Zkus i jiné recepty

10. 05. 2023 Vege burger

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení