Pusinky z cizrnového láku

Lák z cizrny je učiněný poklad! Tzv. aquafaba jde totiž vyšlehat do sněhu a vy tak můžete zpracovat nálev, který jinak vyhazujete. Chuťový rozdíl pusinek nikdo nepozná, vsadíte se?

Ingredience

nálev z cizrny
moučkový cukr
vinný kámen
vanilková esence

Postup

1. Troubu předehřejte na 120°C a plech vyložte pečicím papírem.

2. Nálev z cizrny (neboli aquafabu) slijte do čisté mísy a vysokou rychlostí šlehejte asi 5 minut.

3. Postupně začněte zašlehávat moučkový cukr – lžíci po lžíci. Jakmile je cukr rozpuštěný, zašlehejte do krému lžičku vinného kamene a vanilkovou esenci.

4. Pokračujte ve šlehání, dokud se nezačnou tvořit pevné špičky.

5. Směsí naplňte sáček a vytvořte na plechu malá hnízda o průměru 10 cm.

6. Pečte asi 2 hodiny v závislosti na velikosti hnízd. Průběžně je kontrolujte, aby příliš nezhnědla. Troubu vypněte a s otevřenými dvířky nechte pusinky uvnitř dalších 30 minut. Po vyjmutí z trouby by pusinky měly být lehké a suché.

*Na jeden litr aquafaby připadá přibližně 8 lžic cukru.

Tip: Fungovat bude i voda, ve které se vařila cizrna. Doporučujeme cizrnu vařit v malém množství vody, aby koncentrace aquafaby byla co nejvyšší. Po vychladnutí vody ji použijte na výrobu pusinek.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

nálev z cizrny
moučkový cukr
vinný kámen
vanilková esence

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraň oběd

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru