Lák z cizrny je učiněný poklad! Tzv. aquafaba jde totiž vyšlehat do sněhu a vy tak můžete zpracovat nálev, který jinak vyhazujete. Chuťový rozdíl pusinek nikdo nepozná, vsadíte se?
Ingredience
nálev z cizrny
moučkový cukr
vinný kámen
vanilková esence
Postup
1. Troubu předehřejte na 120°C a plech vyložte pečicím papírem.
2. Nálev z cizrny (neboli aquafabu) slijte do čisté mísy a vysokou rychlostí šlehejte asi 5 minut.
3. Postupně začněte zašlehávat moučkový cukr – lžíci po lžíci. Jakmile je cukr rozpuštěný, zašlehejte do krému lžičku vinného kamene a vanilkovou esenci.
4. Pokračujte ve šlehání, dokud se nezačnou tvořit pevné špičky.
5. Směsí naplňte sáček a vytvořte na plechu malá hnízda o průměru 10 cm.
6. Pečte asi 2 hodiny v závislosti na velikosti hnízd. Průběžně je kontrolujte, aby příliš nezhnědla. Troubu vypněte a s otevřenými dvířky nechte pusinky uvnitř dalších 30 minut. Po vyjmutí z trouby by pusinky měly být lehké a suché.
*Na jeden litr aquafaby připadá přibližně 8 lžic cukru.
Tip: Fungovat bude i voda, ve které se vařila cizrna. Doporučujeme cizrnu vařit v malém množství vody, aby koncentrace aquafaby byla co nejvyšší. Po vychladnutí vody ji použijte na výrobu pusinek.
Zuzana Štěpničková
Ingredience
nálev z cizrny
moučkový cukr
vinný kámen
vanilková esence
Tagy
- Levné, Sladké, Vegetarianské
- Ostatní, Ovoce
Zachraň oběd
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.