Podzimní kuskus

Třetí týmový recept je od naší skvělé ředitelky Míši. V tomto zahřívacím jídle zužitkujete veškeré zbytky či nadbytky zeleniny. V závěrečné fázi pak upotřebíte zbytky bylinek. Je to jednoduchý záchranářský recept, který vám pomůže vyluxovat lednici od zbytků a ještě si skvěle pochutnáte.

Ingredience

Na 4 porce:

  • 170 g kuskusu
  • 260 ml vroucího vývaru / vody
  • hrst bylinek (petrželka / koriandr / bazalka / pažitka)
  • 5 lžic olivového oleje
  • 20 g másla
  • sůl, pepř
  • zelenina: cuketa / lilek / paprika / pastinák / petržel / mrkev / dýně /
  • cibule / česnek
  • hrst rozinek / jiného sušeného ovoce
  • zbylý jogurt / zakysaná smetana (nemusí být)

Postup

1. Troubu předehřejte na 190 °C.
2. Zeleninu omyjte, kde je to nutné oloupejte a nakrájejte na menší kousky cca 2 x 2 cm.
3. Rozprostřete vše na velký plech, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete, dejte péct.
4. V průběhu pečení zeleninu obracejte, pečte 40 minut. Zeleniny by mělo být tolik, aby zaplnila celý plech, ale ne zas tolik, aby byla příliš přes sebe. Špatně by se pak propekla.
5. Asi 15 minut před dokončením pečení dejte kuskus, jednu lžíci olivového oleje, ½ lžičky soli, špetku pepře a lžičku skořice do velké žáruvzdorné mísy, přelijte vroucím vývarem nebo vodou, vsypte rozinky, přikryjte pokličkou a nechte kuskus bobtnat.
6. Odklopte, přidejte máslo a vidličkou kuskus jemně načechrejte tím, že budete jemně oddělovat zrnka od sebe. Výsledkem bude sypký kuskus, akorát na skus. Pokud by byl tvrdý, můžete stále dolít trochu vařící vody a nechat jej opět ještě odpočívat. Správný kuskus by měl být ale sypký, nikoli kašovitý.
7. Před podáváním hotový kuskus promíchejte s nasekanými bylinkami, které vám zrovna zbývají a promíchejte s grilovanou zeleninou.
8. Na ozdobení můžete dát na vrch lžíci bílého jogurtu nebo zakysané smetany a ihned podávejte. Pokrm je dobrý teplý i studený.
9. Do pokrmu můžete v závěru zamíchat i zbylé maso po grilovačce nebo zbylou luštěninu. V arábii se často vkládá vařená okapaná cizrna.

Tento recept pro vás připravila

Michaela Číhalíková

Zachraň jídlo je můj love brand, miluji vaření a ráda vymýšlím jak co nejlépe upotřebit zbytky.

Vznik receptu podpořilo Ministerstvo životního prostředí.

Ingredience

Na 4 porce:

  • 170 g kuskusu
  • 260 ml vroucího vývaru / vody
  • hrst bylinek (petrželka / koriandr / bazalka / pažitka)
  • 5 lžic olivového oleje
  • 20 g másla
  • sůl, pepř
  • zelenina: cuketa / lilek / paprika / pastinák / petržel / mrkev / dýně /
  • cibule / česnek
  • hrst rozinek / jiného sušeného ovoce
  • zbylý jogurt / zakysaná smetana (nemusí být

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru